MBO raad

Vernieuwing medezeggenschap in het mbo

25-06-2009 - De Tweede Kamer heeft dinsdag 23 juni ingestemd met het wetsvoorstel medezeggenschap in het middelbaar beroepsonderwijs. De totstandkoming van het professioneel statuut voor het mbo heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld.

Dit statuut is overeengekomen tussen de werkgevers (MBO Raad) en werknemers (vakbonden) in het mbo. De wet regelt de medezeggenschap van het personeel en de studenten. Voor het personeel komen er ondernemingsraden en voor de studenten komen er deelnemersraden.

Mbo eerste sector met professioneel statuut
Het Professioneel Statuut zorgt ervoor dat de positie van de docenten als professionals in het onderwijs wordt versterkt. Het mbo is daarmee de eerste onderwijssector in Nederland met een professioneel statuut. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel medezeggenshap na het zomerreces.

MBO Raad maakt wetsvoorstel
Normaliter maakt een organisatie als de MBO Raad geen wetsvoorstellen, maar doen de ministeries dit. Eind 2005 stelde de MBO Raad aan toenmalig staatssecretaris Rutte (OCW) voor om de rollen om te draaien en bij wijze van `experiment' zelf een wetsvoorstel te maken. Dit met ondersteuning van het ministerie van OCW.

Draagvlak
De MBO Raad zou zorgen dat het wetsvoorstel op draagvlak kon rekenen onder studenten (JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs) en het personeel (vakbonden). Dat is gelukt en in 2007 werd het wetsvoorstel aan staatssecretaris Van Bijsterveldt aangeboden. De staatssecretaris heeft het voorstel op enkele punten aangevuld en in november 2007 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Kern van het wetsvoorstel
Op dit moment geldt de Wet medezeggenschap onderwijs 1992 (WMO) voor het mbo. Deze wet gaat uit van medezeggenschapsraden, waaraan zowel personeel als leerlingen/ouders deelnemen. Het nieuwe wetsvoorstel kent geen gezamenlijke medezeggenschapsraden meer, maar ondernemingsraden voor het personeel en deelnemersraden voor de studenten.

Voor de ondernemingsraden gelden de advies- en instemmingsbevoegdheden van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Het professioneel statuut voegt daar nog een aantal bevoegdheden aan toe. Voor de deelnemersraden worden advies- en instemmingsbevoegdheden in de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) opgenomen.

Op deze wijze wordt de positie van zowel het personeel als de studenten in het mbo aanzienlijk versterkt.

Kern van het Professioneel Statuut
Het Professioneel Statuut geldt vanaf het moment dat het wetsvoorstel medezeggenschap in werking is getreden. Het statuut richt zich op de permanente verbetering van de professionaliteit van het personeel in de mbo-sector.

Betrokkenheid
Daarnaast wordt de betrokkenheid van docenten bij het beleid in de instelling versterkt door een aantal extra advies- en instemmingsbevoegdheden toe te kennen aan de ondernemingsraad.

Deze betrokkenheid wordt extra geborgd door afspraken binnen de instellingen over het werkoverleg. Hierdoor komt de zeggenschap van de docent over de uitvoering van het onderwijs (het "hoe") tot zijn recht.

Professionele ruimte voor docenten
Met het Professioneel Statuut worden ook de afspraken uit het Convenant Aktieplan Leerkracht geconcretiseerd om professionele ruimte van de docent te waarborgen. Andere zaken die in het statuut worden geborgd zijn onder meer:

* de invulling en het op peil houden van de vakbekwaamheid van docenten,

* de kwaliteit van de beroepsuitoefening,
* het teamwerk en

* de verantwoordelijkheid van docenten.

Meer informatie
Dossier medezeggenschap

Bron/Auteur: Webredactie