Senternovem

25-06-2009 | Cradle to Cradle en transities (2): inauguratie bijzonder hoogleraar Michael Braungart

Uit de Blog van Douwe Jan Joustra, aanjaagteam C2C VROM/Senternovem

Op dinsdag 7 april is met een openingssymposium de bijzondere leerstoel `Cradle-to-cradle in relatie tot duurzame systeeminnovaties en transities in theorie en praktijk' van start gegaan. Prof.dr. Michael Braungart, medegrondlegger van Cradle-to-cradle, is als bijzonder hoogleraar aangesteld. De nieuwe leerstoel is gevestigd in de Faculteit der Sociale Wetenschappen, bij het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT).

Michael Braungart sprak op de Erasmus Universiteit in het kader van zijn bijzonder hoogleraarschap. Hij vraagt Stef Kranendijk op het podium. Hij is CEO van Desso en geeft aan waarom en hoe veel omvattend C2C is. Het is een zakelijke keuze en niet specifiek een ethische keuze. Hij vertelt dat Desso nu al investeert en werkt aan tapijttegels die 4x zo effectief zijn op het vastleggen van 'fijn stof'. Geen spoor van twijfel, eerder van trots op de bedrijfsstrategie die gebaseerd is op C2C.

Braungart is goed op dreef: 'I am a material boy' als mooie parafrase op Madonna, zo kenschetst hij zijn persoonlijke positie, naast die van Bill McDonough, de architect. In zijn verhaal over fertiliteit van mannen, konden we hem zelfs horen zingen: 'I am only half the man I want to be'. Weg met het schuldgevoel, laten we accepteren dat we een bijdrage aan het systeem kunnen toevoegen. Allereerst door goed te kijken naar materialen, mineralen, voedingsstoffen: beschouw alle materialen als voedingsstof voor de volgende generatie producten: in de biologische en in de technologische kringloop: "Technosphere management" is de opgave die hij ziet. Niet iedere stoel hoeft weer een stoel te worden. Het gaat om management van stoffen, grondstoffen. Hij ziet daar een belangrijke rol voor logistieke bedrijven als van Gansewinkel.
Retorisch is hij ook lekker op dreef: "weet wat je koopt, erken wat je eigenlijk wilt. Als je je vriendin uitnodigt voor een diner, wil je dan echt iets eten?"

Over de `ecological footprint' zegt hij vooral dat het heel erg context gebonden is. Een voetstap in Zweden zal vaak betekenen dat de grond voor lange tijd verstoord is (verdicht), terwijl het in Italië kan betekenen dat water langer vastgehouden kan worden en dat is de basis voor vruchtbaarheid.
Braungart houdt niet van `sustainable development' en dat lijkt te maken te hebben met de betekenis die er daar aan verbonden wordt: sustainability staat voor een matige maar houdbare situatie. Dus je wilt geen 'sustainable mariage'. Ik blijf denken dat we in Nederland Duurzame Ontwikkeling zien als een optimistisch perspectief waarin we zoeken naar de triple top line en niet zoals verondersteld door Braungart, louter zoeken naar de triple bottom line.

Michael Braungart de stap naar de 'beneficial footprint' waarbij we zoeken naar waarde toevoeging/creatie. Zo legt hij ook nog eens de nadruk op de belofte van de Nederlandse regering (Minister Cramer) tijdens een congres: in 2012 zal de overheid haar duurzame inkopen toetsen aan C2C criteria. Dat is iets waar we op af koersen, dat klopt. In de planning zit dat op héél korte termijn wordt gewerkt aan Duurzaam Inkopen 2.0

Hij roept iedereen op om kenbaar te maken aan de mensen van zijn leerstoel (mulhall@braungart.com) dat er gewerkt wordt aan C2C en dat er massa gaat ontstaan.

Zijn verhaal is niet nieuw, maar er zijn toch weer wat nieuwe elementen in aangebracht.