Senternovem

23-06-2009 | Eerste bijeenkomst New business, Green business bij Leolux

De eerste bijeenkomst van New business, Green business op 17 juni in de regio Zuid was een groot succes. Het bezoekerscentrum Via Creandi van Leolux in Venlo zorgde voor een mooie ambiance, de sfeer was goed en de opkomst geweldig: 42 ondernemers en 13 adviseurs.

Ontvangst in het bezoekerscentrum van Leolux.

Na een presentatie van Leolux over hun invulling van duurzaamheid (o.a. verwarming met restwarmte van de nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie) volgde een rondleiding door de fabriek van Leolux, waar in alle rust en met veel vakmanschap kwaliteitsmeubelen worden gemaakt. De rondleiding deed ook de 'schatkamer' van Leolux aan, waar voor miljoenen euro's aan huiden in allerlei kleuren hingen. Daarna was het tijd voor de sessies.

De aanwezigen konden kiezen uit 5 discussie-onderwerpen: duurzaam inkopen, duurzaamheidsscan, visie/duurzaamheidsagenda, duurzaamheidskeurmerk en duurzame processen en technologieën. Die laatste groep was onder de begeleiding van Astrid Hamer en Maaike Beld, adviseurs van SenterNovem. In deze groep kwamen diverse onderwerpen aan bod zoals:
o ketens (betrek de hele keten bij het verduurzamen van je productieproces)
o kennis van je personeel en derden kan een inspiratiebron zijn o uitbesteden van niet-core business
o zuinig zijn op je personeel
o het belang van een goede milieuvisie vanuit een bedrijf, die je dan ook moet uitdragen naar personeel en naar relaties.

Daarnaast werd er ook opgemerkt dat duurzaamheid meer is dan technische maatregelen, en dat ook de manier waarop je als bedrijf in je omgeving staat belangrijk is. Het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is ook een actueel begrip dat steeds terug kwam in de discussie. Tenslotte merkte een ondernemer op dat duurzaamheid ook kostenbesparing oplevert, bijvoorbeeld door brandstofverbruikmeters die personeel direct bewuster maken van zuinig gedrag.

Na een pauze met Limburgse vlaai werden de resultaten van de sessies kort gepresenteerd. Uit de andere sessies bleek dat ook verschillende bedrijven, van ziekenhuis tot bruggenbouwer, veel van elkaar kunnen leren. Tussendoor werden er door de bedrijven veel contacten gelegd. Bedrijven hebben deze dag als zeer interessant ervaren, ook omdat deze dag goed is voor het eigen denkproces over wat een bedrijf nu precies kan en wil met het thema duurzaamheid.

Deze middag werd georganiseerd in een goede samenwerking tussen de BMD, SenterNovem en Syntens, die alledrie bijeenkomsten over duurzaamheid voor ondernemers op de agenda hebben staan.

Naast deze bijeenkomst in de regio Zuid zullen ook in de regio's midden, west, noord en oost na de zomer New business, Green business bijeenkomsten gehouden worden. Houd de
website www.newbusinessgreenbusiness.nl in de gaten! Daar vindt u overigens ook foto's van deze bijeenkomst.