Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam bestemt liefst zeventig appartementen op het Noordereiland voor woonruimte voor jonge hoog opgeleiden. Hiermee maakt Rotterdam haar ambitie tastbaar om young potentials te binden aan de stad. Wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) tekende vrijdag 19 juni bij Van der Stap Notarissen de verkoopakten samen met directeur Jos van Essen van Accresco Vastgoed BV. Met de transactie is 4,7 miljoen euro gemoeid.

De panden, die bezit waren van de gemeente, worden verkocht aan de Rotterdamse vastontwikkelaar Accresco Vastgoed BV. Als koopbeding is opgenomen dat ze de komende tien jaar verhuurd worden aan de doelgroep van RotterdamLife, namelijk jonge hoogopgeleiden (hbo en wo-studenten). Hiermee willen we nog nadrukkelijker werk maken van het binden van young potentials, legt wethouder Hamit Karakus uit. Dat is een belangrijk doel voor ons college. En hiermee maken we dat waar.

Maatschappelijke meerwaarde
De zeventig woonunits aan de Maaskade, Prins Hendrikkade en Prins Hendriklaan stonden in de boeken van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. De panden behoren echter niet tot het strategisch vastgoedbezit van de gemeente en konden daarom verkocht worden. Maar dat doen we alleen als we daarmee maatschappelijke meerwaarde voor de stad kunnen behalen, stelt Karakus. Met het bieden van woonruimte aan hoger opgeleiden op deze perfecte locatie op het Noordereiland is dit zeker het geval.

Verbouwing
De panden op het Noordereiland (beschermd stadsgezicht) krijgen de komende maanden een opknapbeurt en worden waar nodig verbouwd door Accresco Vastgoed BV. Daarna komen ze in fasen beschikbaar voor de doelgroep. De rechten van zittende huurders worden hierbij gerespecteerd. Accresco is momenteel al actief in de woningverhuur aan studenten. Deze panden op het Noordereiland zijn een mooie aanvulling op onze portefeuille en liggen op een perfecte typisch Rotterdamse locatie. Momenteel verhuren wij in Kralingen en het centrum woonruimte aan studenten. Dit is dus precies in ons straatje, aldus Accresco-directeur Jos van Essen. De eerste studenten kunnen in de loop van de zomer in hun nieuwe onderkomen, voorspelt Van Essen. De toewijzing van de woonunits loopt via Accresco Vastgoed BV. De gemeente controleert steekproefsgewijs of het huurbeding wordt nageleefd.

RotterdamLife
De vastgoedoverdracht vindt plaats onder de paraplu van RotterdamLife. Dit is een stedelijk samenwerkingverband met als doel jonge hoogopgeleiden te binden aan de stad. Onder andere Erasmus Universiteit Rotterdam, verschillende hogescholen, Rotterdam Marketing, gemeente Rotterdam en Stadswonen werken samen binnen RotterdamLife. Topappartementen, proefabonnement Rotterdam en Stage & Wonen zijn andere bekende initiatieven van RotterdamLife (voorheen StudentCity).