Universiteit Leiden


Integratie van Turkse kinderen

Een onderzoeksproject naar de sociale integratie van Turkse kinderen in Nederland, Duitsland en Noorwegen krijgt een grote subsidie van NORFACE (New Opportunities for Research Funding Agency Co-operation in Europe). Het Nederlandse deel wordt geleid door dr. Judi Mesman en prof.dr. Rien van IJzendoorn.

Maatschappelijke factoren
In het project bij de afdeling Algemene en Gezinspedagogiek van de Faculteit der Sociale Wetenschappen wordt onderzocht welke factoren bijdragen aan een positieve aanpassing van Turkse kinderen aan de overgang naar de basisschool en de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Hierbij wordt gekeken naar maatschappelijke factoren en naar de invloed van kenmerken van de buurt, de school en het gezin.

Het project wordt in samenwerking met de Ruhr-Universität Bochum (Duitsland) en het Norwegian Institute of Public Health in Oslo (Noorwegen) uitgevoerd. De financiële bijdrage van NORFACE voor het project bestaat uit een bedrag van EUR 3,4 miljoen voor het hele project waarvan ruim EUR 950.000 voor het Nederlandse deel. Het project heeft een duur van 4 jaar.

(23 juni 2009)