De Unie


22/06/2009
Trendbreuk jeugdwerkloosheid:
22 juni 2009 - "Jongeren tussen wal en schip door crisisâ. Dat zegt Bart Willems, sectormanager jongeren bij vakbond De Unie. Directe aanleiding voor zijn noodkreet zijn de meest recente cijfers van de stijgende werkloosheid onder jongeren van het CPB. Onder de groep van 15 - 24 jaar is de werkloosheid in mei van dit jaar gestegen naar 10,7 % een stijging van 27% ten opzichte van mei 2008. Hieruit blijkt dat ondanks de extra inspanningen van het kabinet de jongeren bij reorganisaties als gevolg van de crisis massaal tussen wal en schip geraken.

âConcreet: jongeren vliegen er als eerste uit, zeker als ze een tijdelijk contract hebben. Dan helpt deeltijd WW ook niet. De dalende tendens in de jeugdwerkloosheid is omgeslagen en als dit zo doorgaat dan zijn er over een jaar ruim 200.000 jongeren zonder werk.â, aldus Bart Willems, die zich baseert op recente cijfers van De Unie, en de signalen uit de sectoren en regio's waaronder bijvoorbeeld de crisis in regio Eindhoven. "En dat betekent een veel groter percentage in de werklozen dan het percentage dat deze groep uitmaakt van de beroepsbevolking".

Werkloosheid
mei 2008 mei 2009
totaal 4,1% = 313.000 4,6% = 358.000 waarvan 15-24 jaar 8,6% = 74.000 10,7% = 94.000

Wat is de inzet van De Unie?
âWij zetten concrete stappen om dit urgente probleem te lijf te gaan: Bij o.a. Philips ziet De Unie dat hoogopgeleide, afgestudeerde jongeren nauwelijks meer aan de slag kunnen. Als gevolg van de crisis wordt er stevig bezuinigd op onder meer traineeships. "En dus gaan wij de gesprekken aan met de werkgevers om met hen tot oplossingen en actieplannen te komen."

Daarnaast opent De Unie een meldpunt waar jongeren terecht kunnen met hun verhaal als zij slachtoffer zijn of dreigen te worden van deze crisis. âWe moeten echt alles eraan doen om te voorkomen dat later wordt gesproken van een verloren generatieâ.

Het meldpunt is te vinden op de homepage van www.unie.nl.
---