FNV Sport

Het aantal sportbanen stijgt wél vrolijk door

Crisis of geen crisis, sommige sectoren van de economie hebben de wind mee. Zo blijkt uit de `Arbeidsmarktmonitor Sport 2008' dat het aantal sportgerelateerde fulltime banen de afgelopen jaren met 5.000 is toegenomen. En de rek is er nog niet uit ook.

In het najaar van 2008 onderzochten Calibris, NOC NSF en de WOS (Werkgeversorganisatie in de Sport) de arbeidsmarkt in de sportsector. Uit deze `Arbeidsmarktmonitor Sport 2008, zicht op beroepsonderwijs en arbeidsmarkt op het gebied van sport en bewegen (AMMS)', blijkt dat het aanbod van activiteiten op het gebied van sport en bewegen de afgelopen jaren gegroeid is. `Sport en bewegen staat maatschappelijk volop in de belangstelling. Deze ontwikkeling is terug te vinden in de deelname aan beroepsopleidingen op het gebied van sport en bewegen (zowel op mbo- als hbo-niveau) en de ontwikkeling van het aantal sportgerelateerde banen', juicht het rapport.

De rapportcijfers laten inderdaad een positief beeld zien. De omvang van sportgerelateerde functies is in de periode 2003-2008 gestegen van circa 45.000 naar 50.000 fulltime banen, en naar verwachting zal dit de komende 5 jaar nog groeien naar 54.000 tot 57.000 fte. Het merendeel van afgestudeerde mbo'ers (70%) en hbo'ers (84%) op het gebied van sport en bewegen komt na het behalen van het diploma terecht in een sportgerelateerde functie.

Toch groeien ook sportbomen niet tot in de hemel. `Ondanks de te verwachten groei van sportgerelateerde functies, lijkt het niet wenselijk om de instroom in sportgerelateerde opleidingen verder te laten stijgen. Dit geldt het sterkst voor hbo-opleidingen', waarschuwen de onderzoekers.