GAIA

22 juni 2009

Nieuwe EU slachtwet

Nieuwe EU-wet ter bescherming van dieren bij doden "erg klein doekje voor gigantisch bloeden"

GAIA: "Veel vermijdbaar lijden van miljoenen slachtdieren blijft toegelaten"

Vandaag keuren de Europese landbouwministers een nieuwe wetgeving goed die het dierenwelzijn moet beschermen bij het doden van jaarlijks 4 miljard kippen en 330 miljoen eendagskuikens, 360 miljoen runderen, schapen en varkens en 25 miljoen pelsdieren in de EU. Maar deze nieuwe wetgeving, die pas op 1 januari 2013 van kracht wordt, is op aansturen van het Tsjechische voorzitterschap uiteindelijk een sterk afgezwakte versie van het oorspronkelijk al zwakke voorstel van de Europese Commissie geworden.

Op een paar verbeteringen na, die aan de situatie in de praktijk zullen moeten afgetoetst worden, is er globaal bekeken weinig reden tot tevredenheid voor wie zich bekommert om het dierenleed in slachthuizen. "Schijnbeschermingswetgeving", noemt de dierenrechtenorganisatie GAIA het. "Deze Verordening tegen `vermijdbaar' lijden van slachtdieren is een erg klein doekje voor het gigantische bloeden. "De nieuwe wet laat vele praktijken die heel veel lijden veroorzaken bij honderden miljoenen pijngevoelige dieren ongemoeid." GAIA-directeur Ann De Greef: "Hoe geloofwaardig is een wet die anale electrocutie van pelsdieren toelaat en in het geval van miljoenen schapen en runderen een uitzondering maakt op verplichte verdoving - toch essentieel om dieren pijn en lijden te besparen."

Rituele slachtingen

De Verordening bepaalt dat dieren gespaard moeten blijven van vermijdbare pijn, stress en lijden tijdens het doden. Maar voor rituele slachtingen blijft de uitzondering gelden op de verplichte bedwelming of verdoving vooraleer de dieren geslacht worden. Gelukkig vermeldt de nieuwe wet uitdrukkelijk dat de lidstaten strengere maatregelen mogen opleggen. Dat opent in ons land perspectieven om ook bij rituele slachtingen bedwelming voorafgaand aan de halssnede op te leggen. België heeft als een van de weinige EU-lidstaten terecht sterk gepleit voor het verplichten van bedwelming zonder uitzondering voor rituele slachtingen. GAIA vraagt minister voor dierenwelzijn Laurette Onkelinx om dat nu in eigen land waar te maken.

`Rotatiebox'

De `rotatiebox' waarmee runderen op hun rug gekeerd worden vooraleer ze gekeeld worden, wordt in de EU niet verboden. Nochtans veroorzaakt dit onnoemelijk veel vermijdbare angst en lijden bij dieren die stikken in hun eigen bloed. Ook komt er geen informatie op de verpakking van vlees van dieren die zonder bedwelming werden geslacht en de markt voor het vlees van onverdoofd geslachte dieren wordt evenmin beperkt tot de religieuze markt.

Kippen wachten op rapport in 2017

Terwijl de wetenschappers van de Europese Commissie de huidige slachtmethode voor kippen (aan de poten levend opgehangen in metalen haken met de kop naar beneden in een waterbad dat onder stroom staat en de dieren moet bedwelmen vooraleer ze machinaal gekeeld worden) voldoende onderbouwd afkeurden, bepaalt de nieuwe Verordening dat de Commissie nog maar eens een rapport hierover moet voorstellen maar de Commissie mag daar ruim de tijd voor nemen: tot 2017!

Vossen en chinchilla's anaal elektrocuteren mag nog altijd

Wat betreft het doden van pelsdieren, die voor bont gekweekt worden, moet alleen wie toezicht houdt op het personeel dat de dieren doodt, over een bekwaamheidscertificaat beschikken. Vossen en chinchilla's mag men voor hun pels blijven doden via anale elektrocutie.

Rapport over doden van vissen in 2018

Dat de huidige gangbare methoden om vissen te doden door de Europese Commissiewetenschappers zelf als oorzaak van veel onnodige pijn bij deze dieren wordt bestempeld, is nog niet echt doorgedrongen tot de Europese landbouwministers. De Commissie moet hierover pas in 2018 een rapport voorleggen, eventueel gevolgd door een wetgevend initiatief.