CDA

Van Hijum: Betere regeling voor hulp in de huishouding

Het Kabinet moet meer doen om de markt voor hulp in en rond het huis te verbeteren. De regelingen die daarvoor nu bestaan, werken niet goed. Dat zegt CDA-kamerlid Eddy van Hijum. Het gaat om bijvoorbeeld diensten van de schoonmaakster, tuinman of oppas.

âVeel mensen willen deze diensten best âwitâ regelen, maar de regeling is te ingewikkeld en kost uiteindelijk teveelâ, zegt Van Hijum. Via proefprojecten moet nu onderzocht worden op welke manier het wél aantrekkelijk wordt gemaakt om diensten wit in te kopen. Ook moet onderzocht worden of het mogelijk is voor dit soort diensten een lagere BTW te laten gelden, dus 6% in plaats van 19. Het Kamerlid denkt, dat dit de overheid uiteindelijk geld oplevert omdat meer mensen aan het werk komen en zwart werk teruggedrongen wordt. âAls je zwart werkt, bouw je geen rechten op voor bijvoorbeeld WW of een uitkering wanneer je dat nodig hebt. Met een goede regeling worden deze werknemers dus ook beter beschermd.â

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat samen met haar collega Jan Kees de Jager van Financiën naar de voorstellen van Van Hijum kijken. De Tweede Kamer hoopt de regeling eind van dit jaar klaar te hebben.

---