Gemeente Bodegraven

temperaturen en gezellige sfeer

Multiculturele Dag met bijna exotische temperaturen en gezellige sfeer

Op zaterdag 13 juni werd de tweede Multiculturele dag op het Raadhuisplein geopend door wethouder J. Goudbeek. De Braziliaanse slagwerkgroep van het Muziek Collectief Bodegraven zette de toon al direct swingend in. Vervolgens werd het stokje overgenomen door het Bodegraafse dweilorkest. Daarna was het de beurt aan diverse dansen: De Bodegraafse jazz dans groep Heres haalde alles uit de kast om "streetdance" te laten zien.

Na het optreden van Green Health Center was voor iedereen duidelijk wat "Zumba" is. De authentieke Thaise danseressen en de buikdanseres vormden een mooi contrast met de drukke Zumba dans. De afsluiting was met Marokkaanse muziek. Het totale programma gaf een goed beeld van de gemĂȘleerde Bodegraafse maatschappij.

Naast het podiumvermaak was er in de witte tent ruimte om de Multi Cultimeter in te vullen en op een grote kaart kon iedereen zijn of haar geboorteland aangeven. Deze landkaart zat van oost tot west onder de rode stippen. Tevens werd de vraag gesteld: "hoe multicultureel vindt u Bodegraven?". Ook was er gelegenheid antwoord te geven op de vraag "Wat kan Bodegraven als gemeente of gemeenschap doen om alle inwoners zich thuis te laten voelen?".

Uit de vele reacties op de vragenlijsten zijn de volgende punten naar voren gekomen:

* het gevoel van veiligheid in Bodegraven is relatief groot.
* er is veel behoefte aan een laagdrempelige ontmoetingsplek in het centrum voor jong en oud en van alle culturen. De ondervraagden willen hier actief aan meedoen.

* er is veel vraag naar eerste medische opvang in de avonden en weekenden, met name ook voor inwoners die geen eigen vervoer hebben.

Het was een interessante en zeer geslaagde dag vol met ontmoetingen met culturen en uiteraard hapjes uit de Marokkaanse, Somalische, Bosnische, Surinaamse, Thaise en Mexicaanse keuken. De hapjes werden voor een klein bedrag verkocht en de opbrengst hiervan gaat via Novib naar ontwikkelingslanden. In deze landen schaft men dan bijvoorbeeld twee koeien, een geit, een waterpomp en zaden, gereedschap aan en wordt een training gegeven om groenten en kruiden te kunnen verbouwen. Een prachtig resultaat van een dag die zeker voor herhaling - in welke vorm dan ook - vatbaar is!

.