Gemeente Breda

Bibliotheek Breda gaat dienstverlening moderniseren

Bibliotheekboeken_kln.GIF

De Bibliotheek Breda gaat haar functie de komende jaren aanpassen aan de veranderende behoeften van haar klanten.

Ze gaat haar dienstverlening in de stad moderniseren door het invoeren van zelfservice en een aanpassing van het vestigingenbeleid. Het huidige stelsel wordt omgebouwd naar een opzet met een centrale bibliotheek, drie wijkbibliotheken en vijf bibliotheekservicepunten. Voorgesteld wordt om de vestiging in de wijk IJpelaar te sluiten. Dat zijn enkele belangrijke punten uit de Beleidsvisie Bibliotheek Breda 2009-2013 die deze week door het college is vastgesteld.

Wethouder Willems: We willen dat de bibliotheek meer en meer een belangrijk informatiepunt wordt voor onze burgers en niet alleen een plaats is waar je boeken kunt lenen. Dat leidt tot aanpassingen van dienstverlening, toegankelijkheid en vestigingsbeleid. We willen dat burgers hun zaken bij de bibliotheek zoveel mogelijk zelf kunnen regelen en gebruik kunnen maken van ruimere openingstijden.

Volgens het beleidsplan zijn bibliotheken vooral wegwijzers in de informatiewereld die openstaan voor alle burgers. In de toekomst zal dit de belangrijkste functie van de bibliotheken worden: mensen aan informatie helpen, zowel in digitale als in fysieke vorm. Daarbij stelt de bibliotheek zich ook open voor andere organisaties en instellingen, om samen met hen die informatietaak uit te bouwen.

De dienstverlening van de bibliotheek zal steeds meer maatwerk worden en dat stelt nieuwe eisen aan de organisatie. Om die dienstverlening te moderniseren worden investeringen gedaan in zelfservice-systemen. In de wijkbibliotheek Haagse Beemden is zon systeem inmiddels in gebruik genomen. Lezers kunnen daar nu zelf het lenen en terugbrengen van boeken regelen. Door het werken met zelfservice kunnen balies verdwijnen en kan personeel omgeschoold worden van administratieve krachten naar informatiemedewerkers.

In de toekomst zal het accent verschuiven van bibliotheekgebouw naar bibliotheekfunctie. Dit heeft ook gevolgen voor het spreidingsplan van bibliotheekvestigingen in Breda. Er zal uiteindelijk sprake zijn van een centrale vestiging in de binnenstad, wijkbibliotheken in de Haagse Beemden, Hoge Vucht en Heuvel en bibliotheekservicepunten in Brabantpark en de vier dorpen. Voor deze servicepunten wordt gezocht naar samenwerking met andere maatschappelijke partners. Op basis van objectieve criteria van sociale achterstand en fysieke afstand wordt in de beleidsnota voorgesteld om de bibliotheekvestiging in IJpelaar te sluiten.

Deze nieuwe opzet levert tevens een bijdrage aan het terugdringen van het begrotingstekort. Het restant van dat tekort wordt opgevangen door het inkrimpen van het aantal studieplekken, het verlagen van het mediabudget van de bibliotheek en een bescheiden tariefsverhoging.

Breda, 18 juni 2009

Beleidsvisie Bibliotheek Breda 2009-2013