Senternovem

Nieuws

11-06-2009 | Behoefte aan groenvoorzieningen daalt als inkomen stijgt

Drie op de tien Nederlanders heeft behoefte aan meer groenvoorzieningen in de woonomgeving. Mensen met hogere inkomens hebben minder behoefte aan extra parken, struiken, groenstroken of vijvers dan mensen met een lager inkomen.

Van de gezinnen met een maandinkomen van minder dan EUR 1.675 heeft 38% behoefte aan meer groen in de omgeving. Toch zouden gezinnen met inkomens tussen EUR 1.675 en EUR 3.000 het vaakst groenvoorzieningen willen aanschaffen voor eigen gebruik: 20% geeft dit aan. Dit blijkt uit onderzoek van WoonKennis.
Groenvoorzieningen zijn voor veel mensen meer dan een verzameling groen of water. De voorzieningen bepalen deels de sfeer in een wijk. Groenvoorzieningen worden daarom vaak gezien als indicatie van de leefbaarheid van een wijk. Over het algemeen zijn de prijzen van woningen in buurten met veel groen ook hoger dan wijken met minder groenvoorzieningen. Bij de aanschaf van een woning is de woonomgeving immers een belangrijke factor die grote invloed heeft op de keuze voor een woning en op de prijs van de woning. Dat kan ook een verklaring zijn voor de uitkomsten van het onderzoek.
Het gegeven dat hoge inkomens minder behoefte hebben aan meer groenvoorzieningen in de omgeving, komt waarschijnlijk voort uit het feit dat hogere inkomens eerder in staat zijn om een woning te kopen in een groene buurt dan lagere inkomens. De lagere inkomens wonen over het algemeen in minder groene buurten en hebben daarom behoefte aan meer groenvoorzieningen in hun omgeving. Bron: Bouwkennis.

Uit een onderzoek van de University of Manchester blijkt dat juist de gezinnen uit de lagere inkomens in vergelijking tot die uit de hogere inkomens baat hebben bij een groene omgeving met betrekking tot het overlijden aan een aantal doodsoorzaken. Zie hiervoor het nieuwsbericht van 5 december 2008.