Dienstenbond CNV

Nieuws

18 juni 2009

Albert Heijn distributiezaken

De afgelopen weken heeft CNV Dienstenbond twee keer overleg gehad over de Albert Heijn distributieorganisatie. Niet alleen de huidige stand van zaken en nieuwe ontwikkelingen, maar ook afspraken die volgen vanuit de cao zijn aan de orde gekomen.

De cao
Al in november was er een akkoord. In december heeft CNV dienstenbond laten weten dat de leden akkoord zijn. Daarna heeft CNV dienstenbond tot tweemaal toe indringend gevraagd om overleg over teksten en protocollen. Albert Heijn heeft tot en met april niet gereageerd. De leden zijn daarover geïnformeerd.
Mogelijk door druk van medewerkers, dan wel de eigen organisatie, heeft Albert Heijn besloten om toch het overleg op te pakken. CNV Dienstenbond heeft het tekstoverleg over de cao afgerond, de proefdrukken liggen eindelijk klaar in de hoop en verwachting dat de boekjes nu snel zullen volgen.
In het overleg heeft CNV Dienstenbond aangegeven het schandalig te vinden dat medewerkers zo lang op de cao hebben moeten wachten, ondanks herhaaldelijk aandringen van CNV Dienstenbond.

Om op tijd aan de nieuwe cao-onderhandelingen te beginnen zijn er inmiddels data vastgesteld voor de onderhandelingen. Deze zullen half augustus beginnen. Voor die tijd zullen de voorstellen met de kaderleden en de leden besproken worden. Je krijgt daar op tijd bericht van.

Normtijden
Een belangrijk punt is de nieuwe wijze van orderpicken ten aanzien van de ophaalnorm. Inmiddels is in Tilburg het tijdpicken ingevoerd en wordt dit in andere DC's uitgerold. Dat wil zeggen dat je nu voor een opdracht een bepaalde tijd krijgt en niet meer gestuurd wordt op het aantal te picken orders.
CNV Dienstenbond heeft een toelichting gehad en bespreekt de invoering en consequenties met de kaderleden. Uiteraard wordt jouw commentaar op prijs gesteld.

Protocolafspraken
Er zijn nogal wat protocolafspraken gemaakt, onderstaand enkele toegelicht:
Albert Heijn heeft meer dan 800 nieuwe medewerkers aangenomen om de werkdruk te verminderen. Ook is volgens Albert Heijn beter gecommuniceerd wat de normen en de bonussen zijn voor uitzendkrachten. Het percentage uitzendkrachten ligt nog wel op 33%. Taalcursussen hebben geen prioriteit bij AH. Uitzendkrachten krijgen, behoudens opleidingen, geen indirecte taken meer, mits noodzakelijk. AH heeft geen initiatieven genomen om het functiewaarderingmodel aan te passen. Dat heeft te maken met de discussie die AH nu voert over de taken en richting van de distributieorganisatie. Begin 2010 moet dat duidelijk zijn en dat kan consequenties hebben voor medewerkers. Waar dat over gaat kan of wil Albert Heijn op dit moment nog niet zeggen, zij zijn nog in een conceptuele fase. Uitbesteding is wel expliciet uitgesloten als optie.

De discussie over medewerkers die met 50 jaar uit de nacht mogen is gestrand. Albert Heijn staat op het standpunt dat als je niet meer in de nacht wil, je roosters aangepast (dag-avond) worden en dat dat salarisconsequenties heeft. CNV Dienstenbond is niet overtuigd van deze denkwijze. Wij vinden dat dit een consequentie is van een cao-afspraak die niet noodzakelijkerwijze bij de medewerker terecht hoeft te komen. Dit is echter wel één van de zaken waarin de inzetbaarheidproblematiek, zoals besproken vorig jaar, aan de orde komt. Dit komt terug in de cao-overleg.

Tenslotte, CNV Dienstenbond pakt de zaken op als ze spelen en lost ze op. Laat dat je collega's ook zien, ook zij profiteren van jullie en onze inzet. Maak ze lid. Nu de eerste drie maanden gratis en bovendien, in deze krappe tijden, bij het lidmaatschap zit een gratis rechtsbijstandsverzekering!!! Dat scheelt vergeleken met andere verzekeraars al gauw zo'n EUR 150 per jaar! Zomaar, gratis bij uw lidmaatschap!

Wist je trouwens dat CNV Dienstenbond met Albert Heijn heeft afgesproken dat u een deel van je lidmaatschap via de belasting terug kan krijgen?
Tel uit je winst!!

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma.
Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl