Arbouw


kwartsstof

Arbouw start landelijke campagne kwartsstof

Arbouw geeft het startsein voor de campagne Kwartsstofvrij: er is géén keuze!

In de bouwnijverheid wordt veel gewerkt in een stoffige omgeving. Bijna iedereen die werkt in de bouw heeft ook te maken met stof. Eén vorm van stof is kwartsstof. Het inademen ervan is echt slecht voor de gezondheid. Kwartsstof is dan ook een uiterst gevaarlijke materie die zelfs op latere leeftijd tot silicose (stoflongen) kan lijden. Kwarts zit in zand en natuurlijke gesteenten. Dus in veel bouwmaterialen. Het komt ondermeer vrij bij het zagen, frezen, boren, schuren. Evenzogoed blijft het schadelijk bij het opruimen van de bouw-, werkplek.

In 2007 hebben in totaal 45.000 werknemers in de bouwnijverheid een periodieke keuring (PAGO) ondergaan, waarvan 7.100 in de sector Afbouw en Onderhoud werkzaam zijn. Van deze laatste groep geeft maar liefst 58% aan last te hebben van (kwarts)stof op de werkplek. Dat gegeven en de in het najaar van 2008 gepubliceerde projectrapportage `Kwarts in de bouw' van de Arbeidsinspectie waren mede aanleiding om serieus aandacht te gaan schenken aan de risico's en voorlichting over kwartsstof.

Arbouw wil met deze campagne de aandacht vestigen op de risico's die werken in een kwartsstof omgeving met zich meebrengen. Niet alleen de werknemer erop wijzen dat ze gezond en veilig moeten werken door te werken met persoonlijke beschermingsmiddelen, maar ook de werkgevers attenderen op het verkrijgbare materieel met stofafzuiging bij leveranciers.

De startfase van de campagne begint met de busploegen van FNV Bouw die de komende periode middels bouwplaats bezoeken de bouwnijverheid direct in aanraking laten komen met de campagne. Tijdens het bouwplaatsbezoek staat uiteraard het persoonlijk contact centraal, maar is er ook promotiemateriaal voorhanden om achter te laten.

De voorlichtings-, of bewustwordingscampagne zal langere tijd doorlopen. Immers, kwartsstof heeft continue aandacht nodig en het werken in een stofvrije werkomgeving heeft prioriteit als het gaat om gezond en veilig werken. U zult over toekomstige campagne-activiteiten op de hoogte gehouden worden. Ook kun u de speciale website raadplegen: www.kwartsstofvrij.nl

Bron: persbericht Arbouw
Datum: 18 juni 2009