Gemeente Haren

Conditieverbetering paardenkastanjes Onnerweg

Ploffen en bemesten van bomen

18/06/2009

Paardenkastanje Op het moment worden de paardenkastanjes bij voetbalvereniging V.V. Haren belucht. Dit doen we omdat de conditie van de bomen achteruit gaat. Doordat de grond verdicht is kunnen de wortels niet voldoende zuurstof uit de grond halen. Dit komt de ontwikkeling van de bomen niet ten goede. Door de grond te beluchten verbeteren we de groeiomstandigheden.

Het beluchten gaat door middel van een generator die onder hoge druk via een lans lucht in de grond pompt. Doordat er lucht in de bodem komt gaat er ook een hoeveelheid grond uit. Dat is goed te zien en te horen aan een ploffend geluid, dit werk word dan ook wel `ploffen' genoemd.

Tegelijk worden de bomen ook bemest en krijgen ze een perliet-injectie. Het perliet zorgt ervoor dat de meststoffen toegankelijker zijn voor lucht en water beter kan vasthouden. Dit zorgt ook voor een structuurverbetering van de grond. De wortels van de bomen kunnen zich dan beter ontwikkelen en zorgen voor voldoende opname van lucht, water en voedingsstoffen. De conditie van de bomen wordt op deze manier verbeterd. Door het beluchten hebben de bomen voor de komende jaren weer goede groeiomstandigheden gekregen.