Gemeente Urk

Urk koersvast naar 2010

Op donderdag 18 juni wordt de Kadernota besproken in de gemeenteraad.De kadernota 2009 is gemaakt in een tijd van economische recessie. De nota geeft inzicht in de trends en ontwikkelingen op Urk waarbij een financieel doorkijkje wordt gegeven voor de jaren 2010-2013. Er moet een pas op de plaats gemaakt worden en er is geen ruimte voor nieuw beleid. Dat is de kern van de boodschap.

De gevolgen van de mondiale financiële en economische crisis zijn ook bij de Nederlandse overheid goed te merken. De staatsschuld loopt op en rijk moet bezuinigingen. Als gevolg daarvan krijgt de gemeente Urk flink wat minder geld van het rijk. Daarnaast stijgt een aantal lasten op grond van autonome ontwikkelingen. Als gevolg hiervan ontstaat er een tekort van afgerond 600.000. In de kadernota worden tal van maatregelen aangegeven om dit tekort tot nul terug te brengen. Het gevolg hiervan is wel dat er geen ruimte is voor nieuwe zaken die structureel extra geld gaan kosten.

Een klein lichtpuntje is dat Urk mogelijk nog wat eenmalige middelen krijgt uit de liquidatie van het Friese Pad en de verkoop van Essent aandelen. Voor wat de lasten voor de burger betreft, wil de gemeente geen extra OZB verhogingen anders dan de verhogingen die al eerder waren afgesproken. Omdat de huisvuilinzameling Gemac goed loopt, is het mogelijk de reinigingstarieven structureel te verlagen. Het gaat gemiddeld om circa 30 per huishouden. De rioolrechten daarentegen zullen de komende jaren wel stijgen. Dit is nodig om de kosten van het herstel van slechte rioleringen op Urk te kunnen herstellen. Zodra het onderzoek naar de verzakkingen in relatie tot de riolering is afgerond, worden de precieze bedragen duidelijk.

Daarnaast spelen er op Urk tal van ontwikkelingen in de samenleving waarop een antwoord gegeven moet worden. Zo hoopt de gemeente ondanks de recessie toch het woningbouwprogramma van gemiddeld 125 woningen per jaar vast te kunnen houden. Samen met de kerken zal het jeugdbeleid ingevuld moeten worden. Voor de nieuwbouw van de Wilhelminaschool en de Vuurbaak is geld gereserveerd, evenals de renovatie van de Maarten Lutherschool. Ook de aanleg van een grote speeltuin staat gepland. Verder is er volop aandacht voor zorg voor en om de naaste, zoals de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Kijkend naar de openbare ruimte wordt ingezet op goed wijkbeheer en onderhoud. Ingezet wordt op het vasthouden van het reeds in gang gezette beleid. Urk gaat daarom Koersvast naar 2010.

De Kadernota 2009 komt aan de orde tijdens de openbare raadsvergadering van 18 juni 2009. Deze vergadering begint om 14.30 uur.