VVD


17-6-2009

VVD: tijdige, adequate hulp voor slachtoffers ontucht Den Bosch

VVD-Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg wil dat staatssecretaris Bussemaker van VWS de veelal verstandelijk gehandicapte kinderen die slachtoffer zijn geworden van de pedofiel in Den Bosch, tijdige, adequate hulp verschaft.

Begin deze week werd bekend dat in Den Bosch tenminste 98 veelal verstandelijk gehandicapte meisjes zijn misbruikt door hun zwemleraar.

Van Miltenburg is bezorgd over de beschikbaarheid van de juiste hulp voor deze getraumatiseerde kinderen. "Ik wil van de staatssecretaris weten welke gespecialiseerde hulp beschikbaar is voor verstandelijk gehandicapte kinderen en hun ouders met een dergelijk trauma. Deze kinderen mogen niet de dupe worden van wachtlijsten."

Van Miltenburg reageert op een uitzending van Radio 1 van vanmorgen, waarin psycholoog en orthopedagoog Scharloo, gespecialiseerd in de behandeling van verstandelijk gehandicapte kinderen die te maken hebben gekregen met seksueel misbruik, aangaf dat dit soort gespecialiseerde hulp een schaars goed is in Nederland.

Scharloo gaf in de betreffende radio uitzending als één van de belangrijkste oorzaken dat het financieren van gespecialiseerde traumaverwerking voor verstandelijk gehandicapten heel ingewikkeld is.

Voor de VVD is het glashelder. "Voor deze kinderen moet zo spoedig mogelijk de juiste hulp worden georganiseerd. Als dat nodig is, moet desnoods voor deze Bossche zaak een specifieke regeling worden ontwikkeld."

De kamervragen die Anouchka van Miltenburg naar aanleidingvan dit onderwerp aan staatsecretaris Bussemaker heeft gesteld vindt u hier.

17 juni 2009