Ingezonden persbericht


Fort Vechten dreigt op de schop te gaan
FORT VECHTEN ERNSTIG BEDREIGD

Utrecht, 16 juni 2009

Enkele Vrienden van Fort Vechten zijn ernstig verontrust geraakt over de plannen voor de verbouw en aanbesteding van Fort Vechten. Provincie Utrecht en de Hollandse waterlinie hebben een masterplan ontwikkeld dat de bijzondere elementen van het fort ernstig bedreigt. "In het masterplan lijkt het Fort op de schop te gaan. Hak- en graafwerkzaamheden, kaalslag en een megalomaan concept voor de museale functie", aldus verontruste vrienden Mattheus Bleijenberg en Peter Boss. Zij voeren actie om het unieke karakter van het fort te behouden.

Het masterplan bevat een aantal zaken die het unieke karakter rechtstreeks bedreigen. Zo wil men midden over het fort alle bomen en planten vernietigen om vanaf de snelweg een beter uitzicht op de historische locatie te krijgen. Ook moet er een nieuwe entree komen, met een grote parkeerplaats, op een onlogische en beeldvervuilende plek. Daarnaast is er voorzien in het graven van een prestigieuze acht meter diepe put, om er een "Indiana Jones-achtige" attractie in te bouwen. Tot overmaat van ramp wil de Provincie de exploitatie van Fort Vechten in de aanbieding doen via een aanbesteding, waardoor er dadelijk wellicht een evenementenpark ontstaat of een toekan op het dak verschijnt.

De Vrienden van Fort Vechten zien de plannen als "bureauwerk", waarbij te weinig is gekeken naar wat het fort op dit moment tot zo'n unieke locatie maakt. Zij hebben een spoedbrief gestuurd naar alle betrokkenen. Daarin roepen zij op tot verbeteren van het fort met behoud van de goede en bijzondere elementen. Daarnaast bieden zij aan mee te denken om dat goede te behouden. Er is inmiddels een hyves van verontruste vrienden van Fort Vechten gestart op http://vriendenvanvechten.hyves.nl. En deze week start de actie website: www.vriendenvanfortvechten.nl.

Afgelopen jaren is het fort beetje bij beetje in ere hersteld. Dit dankzij de visie en het werk van de medewerkers van de Stichting Werk aan de Linie. Zij hebben samen met vrijwilligers, jongeren en re-integratiekrachten het fort steen voor steen verder opgebouwd. De verontruste vrienden verzoeken de Provincie belastinggeld in te zetten om de restauratie te versnellen. En om er geen slagveld van te maken met een kale vlakte en een diepe krater. Behoud de unieke elementen van Fort Vechten zoals:


1) Een groene omgeving van rust en stilte op fietsafstand van de drukke stad.
2) Een rijke bron van flora met honderden bloemen, planten en bomen.
3) Een wijkplaats voor fauna en een rustgebied voor vleermuizen.
4) Een kleinschalige en gemoedelijke bestemming.
5) Cultureel erfgoed dat stap voor stap in ere wordt hersteld.
6) Een laagdrempelige en betaalbare recreatieve voorziening.
7) Een unieke locatie voor een bruiloft of (bedrijfs)feest.
8) Een unieke locatie voor culturele en maatschappelijke evenementen.
9) Een prachtige locatie om in de natuur te kunnen overnachten.
10) Een beschermde werkomgeving waar mensen stapsgewijs kunnen terugkeren in het arbeidsproces.



Ingezonden persbericht