Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Het gaat goed in Katendrecht, nu aanpak nodig in Feijenoord

Gaat er niet teveel geld naar Katendrecht en hoe kunnen extra middelen worden verkregen voor de wijk Feijenoord? Die twee punten werden 11 juni los van elkaar besproken in de commissie Maatschappelijke Zaken. Conclusies: de inzet op Katendrecht heeft resultaat gehad, de situatie in Feijenoord laat zien dat structureel extra geld nodig is om ervoor te zorgen dat een wijk niet achteruit gaat.

Overlegstructuren

Katendrecht stond op de agenda na schriftelijke vragen van George Verhaegen (SP). Hij wilde precies weten wat de inzet is van de deelgemeente en andere partijen in Katendrecht op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en participatie. Hierop had het dagelijks bestuur een overzicht opgesteld van initiatieven en overlegstructuren. Verhaegen merkte in de commissie op dat er overleggen zijn waar bewoners in thuishoren, zoals veiligheid en buitenruimte. Wat hij niet in de notitie had gevonden, was een totaalbedrag voor de inzet op de Kaap.

Veel partijen

Dagelijks bestuurder Dagmar Oudshoorn antwoordde dat een totaalbegroting lastig te maken is omdat veel partijen betrokken zijn. De budgetten van de deelgemeente zijn te herleiden uit de begroting. Verhaegen gaf in tweede termijn aan dat hij meer duidelijkheid wilde omdat veel geldstromen tijdelijk zijn. Ik denk dat we schrikken van het totaalbedrag. Ik zeg niet dat het geld niet goed besteed is, maar we moeten veel meer inzetten op de inzet van bewoners om de positieve ontwikkeling die er nu is te laten beklijven.

Imago verbeterd

Jimmy Smet (GroenLinks) wierp tegen dat de deelraad zelf om extra inzet op Katendrecht heeft gevraagd. Er gebeurt veel, zowel op fysiek als op sociaal gebied. Het imago van de wijk is sterk verbeterd. Katendrecht komt nu vooral positief in het nieuws. Ook Celina do Patrocinio (PvdA) was blij dat er zoveel inzet is geweest en dat het resultaat daarvan nu goed zichtbaar is.

Grote zorgen

Het debatje over de wijk Feijenoord kwam later in de vergadering, bij de bespreking van het wijkactieprogramma Sociaal (WAPS). Oudshoorn gaf in haar inleiding aan dat ze zich grote zorgen maakt over Feijenoord. De wijk kent grote problemen, maar krijgt geen extra middelen van het rijk omdat de sociale scores omhoog worden getrokken doordat het Noordereiland en de Kop van Zuid in hetzelfde postcodegebied liggen.

Lobbyen op Coolsingel

Ook de commissieleden zeiden geschrokken te zijn van de in de WAPS geschetste situatie in de wijk Feijenoord. Wat kunnen wij doen?, wilde Jimmy Smet (GroenLinks) weten. Lobbyen bij uw partijgenoten op de Coolsingel, antwoordde Oudshoorn. Als deelgemeentebestuur hebben wij de zaak al aangekaart bij burgemeester en wethouders, maar een makkelijke oplossing is er niet. Er is gewoon geen geld.

Tekst: Emile Hilgers
Onder verantwoordelijkheid van de griffie.