Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
16-06-2009

Oratie prof. mr. Geert T.M.J. Raaijmakers
`Nederlandse beursondernemingen te afhankelijk van financiële markt'

Beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen zijn te afhankelijk geworden van de financiële markten. Tot die conclusie komt Geert Raaijmakers dinsdag 16 juni tijdens zijn oratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze situatie is volgens hem veroorzaakt door ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar waardoor Nederland inmiddels een van de meest open systemen van corporate governance (het toezicht en bestuur van beursondernemingen) ter wereld heeft. Raaijmakers: "De financiële markt heeft weliswaar een disciplinerende functie ten opzichte van bestuurders en commissarissen van die ondernemingen, maar die markt heeft ook zijn beperkingen."

Hij analyseert in zijn rede zeven beperkingen van de markt, waaronder conflicterende belangen bij aandeelhouders, gebrek aan goede regelgeving, kuddegedrag van institutionele beleggers en een te romantisch beeld van wat aandeelhoudersdemocratie inhoudt. Raaijmakers pleit voor een integrale aanpak van de problemen op drie niveaus: het functioneren van de markt zelf, de interactie tussen de markt en ondernemingen en op het niveau van de ondernemingen. "Er gebeurt op dit moment te weinig om de oorzaken van de problemen adequaat te adresseren en er is tussen de maatregelen die genomen of overwogen worden te weinig samenhang. Dat staat een gezond beleid in de weg waarbij ook aan andere belangen dan die van aandeelhouders recht gedaan kan worden en waarbij de stabiliteit van ondernemingen op de langere termijn beter kan worden gewaarborgd".

Hij vervolgt: "Er moet een open debat kunnen worden gevoerd over de beperkingen en knelpunten met betrekking tot de financiële markten, ook als die controversieel zijn, zoals de zelfstandigheid van bestuur". Een probleem is volgens Raaijmakers dat veel regelgevende en toezichthoudende instanties met hetzelfde onderwerp bezig zijn. "We moeten oppassen dat we hierdoor niet terechtkomen in een soort 'regulatory chaos', een disharmonie van rechtsregels waarbij de praktijk wordt geconfronteerd





met overlappingen en hiaten", aldus Raaijmakers.

Prof. mr. Geert T.M.J. Raaijmakers (1970) is sinds september 2007 een dag per week hoogleraar Ondernemings- en effectenrecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij richt zich in het onderwijs en onderzoek in het bijzonder op corporate governance en corporate finance. Geert Raaijmakers is sinds augustus 2006 partner bij NautaDutilh te Amsterdam waar hij zich als advocaat richt op de advisering van cliënten op ondernemings- en effectenrechtelijke kwesties en corporate governance.