VVD


16-6-2009

Immigratie- en asielbeleid omgekeerd aan wat VVD wil

PvdA integratieminister Van der Laan hees vorige week de stormbal over de "importbruiden".

Bovendien legde hij - 18 jaar na Bolkestein (!) - de relatie tussen immigratie en integratie. Een te grote toestroom van immigranten kan betekenen dat het de spankracht van de samenleving te boven gaat, waardoor integratie mislukt. Dit is precies de oorzaak van het multiculturele drama van de afgelopen jaren. Helaas wordt wat hij zegt door dit kabinet niet omgezet in daden. Staatssecretaris Albayrak van Justitie laat de immigratie- en asielcijfers weer oplopen. Het enige cijfer dat terugloopt is het budget voor terugkeer en vertrek. Precies omgekeerd aan wat VVD wil. Albayrak komt voorlopig niet verder dan het wegpoetsen van de cijfers en ontkenning van het probleem. En daarmee zadelt zij de samenleving opnieuw op met een last die we nog jaren zullen dragen.

Hieronder vindt u de bijdrage van VVD woordvoerder Paul de Krom in het debat over het jaarverslag Justitie over 2008. Alleen het gesproken woord geldt.

Het oordeel van de rekenkamer over het Jaarverslag is in het algemeen positief. Zij constateert een over het algemeen ordelijk en controleerbaar financieel en materieelbeheer. Wel zijn er kanttekeningen. Er komt een bezwaaronderzoek naar de ernstige onvolkomenheden in het inkoopbeheer. De informatie over de geleverde prestaties is goed, maar welke effecten die hebben is op twee doelstellingen na afwezig. Terwijl dat toch uiteindelijk is waar het om gaat. Je kan heel hard je best doen, maar als niemand er iets van merkt dan kan je je afvragen wat die inspanningen allemaal hebben opgeleverd. Ik vraag de bewindslieden in de begroting voor volgend jaar en de daarop volgende verantwoording uitdrukkelijk diepgaand op de gewenste effecten van het beleid - een goede Nederlandse rechtsorde en een goed Vreemdelingenbeleid - in te gaan.

Ronduit dramatisch zijn de ontwikkelingen op het gebied van asiel en immigratie. Alle cijfers wijzen de verkeerde kant uit, zowel in aantallen als financieel. Het is ronduit pijnlijk voor de staatssecretaris dat niet zij, maar haar collega de minister van integratie vorige week hard aan de bel trok over de toename van het aantal importbruiden. Het is pijnlijk dat hij en niet zij - eindelijk (!) - de relatie legt tussen immigratie en integratie. Namelijk dat integratie geen kans van slagen heeft als immigratie de spankracht van de samenleving te boven gaat. Het is inderdaad opnieuw dweilen met de kraan open.

Natuurlijk wisten wij dat al jaren, maar het is nieuws dat dit kabinet, en meer in het bijzonder een PvdA minister, dat verband legt. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Uit niets blijkt echter dat deze staatssecretaris dat ook ziet. Hoewel de cijfers over asiel en immigratie opnieuw de pan uit rijzen, hebben wij van haar niet veel anders gehoord dan sussende woorden en ontkenning van het probleem. En dat probleem is dat onder haar bewind de grondslag voor het "multiculturele drama deel II" wordt gelegd. Na een forse daling onder Balkenende I, II en III steeg de immigratie vorig jaar tot 142.000. Het aantal gezinsmigranten steeg, evenals het aantal niet-westerse immigranten. Het aantal asielaanvragen verdubbelde zelfs in 2008. De prognose voor dit jaar en volgend jaar is dat, ondanks het afschaffen van het categoriaal beleid, de aantallen nog met duizenden verder zullen toenemen. Waar de toename van het aantal asielaanvragen in 2008 in Europa gemiddeld 6% was, verdubbelde dat aantal in Nederland, waarbij in Nederland ook nog eens 2 x zo vaak positief wordt beslist als in de rest van Europa. Met als resultaat dat ze nu in tenten moeten worden opgevangen. Tenslotte zaten er veel meer mensen in de opvang dan was begroot.

Die stijgende trends zie je ook terug in de financiële cijfers. Totale kosten vorig jaar zo'n 1,1 miljard. Dat is zo'n 200 miljoen meer dan begroot. De kosten per asielaanvraag zijn enorm gestegen, de kosten per opgevangen asielzoeker evenzeer, de kosten per bezette opvangplaats namen toe etc. etc. Er gaat dus kennelijk niet alleen iets helemaal fout in de aantallen, maar ook in de planning van de uitgaven. Kan de staatssecretaris op de oorzaken van de kostenstijgingen ingaan, met name op de kostenstijgingen per asielaanvraag, per opgevangen asielzoeker en per bezette opvangplaats? Op één post wordt minder uitgegeven. En dat is terugkeer en vertrek.

Uit alle cijfers blijkt dat deze staatssecretaris een beleid voert dat precies omgekeerd is aan hoe de VVD het wil. Deze regering, deze staatssecretaris zadelt de samenleving opnieuw op met problemen waarvan wij de gevolgen nog jarenlang zullen ondervinden. De VVD fractie maakt zich daar hele grote zorgen over. Wij hebben drie vragen:

1. bent u überhaupt van plan deze trend om te keren en zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?

2. weet u al met hoeveel het budget voor dit jaar wordt overschreden
3. erkent u het probleem van de importbruiden en zo ja, welke maatregelen gaat u nemen en wanneer?