VU medisch centrum

Aankomende studenten onder de loep genomen

26 maart 2009

Ruim zeshonderd dossiers wachten op de beoordeling door Ine Vos, assistent manager onderwijs- en studentenzaken. Vos en haar team kijken of de kandidaten die willen deelnemen aan de decentrale selectie inderdaad de ervaring hebben die een selectie voor de studie geneeskunde rechtvaardigt. Zo'n 750 kandidaten hebben het inschrijfformulier begin dit jaar aangevraagd. "Ze moeten bijvoorbeeld aantoonbaar bestuurlijke ervaring hebben, topsport bedrijven of naast hun school werkzaam zijn in de gezondheidszorg.

We houden een scorelijst bij om te zien welke kandidaten naar de volgende ronde kunnen", legt ze uit. "Waar we naar zoeken zijn jongeren die niet alleen een VWO examen of HBO propedeuse aankunnen, maar die er ook in slagen om nog iets naast hun opleiding te doen."

Maximaal driehonderd kandidaten mogen tussen 16 en 19 juni een aantal toetsen afleggen, voor meer is geen ruimte. Daarom wordt pas na het samenstellen van de scorelijst vastgesteld wat de normen zijn. "Als de kandidaten van dit jaar gemiddeld meer punten scoren, dan leggen we de lat hoger. Mochten er minder kandidaten zijn die voldoende ervaring hebben, dan gaan er gewoon minder kandidaten naar de volgende ronde. We willen de norm absoluut niet verlagen."

Tijdens de testen in juni mogen de studenten bewijzen dat ze echt over bijzondere capaciteiten beschikken. "We toetsen dan onder meer de reken- en leesvaardigheid en het ruimtelijk inzicht. Dat gebeurt met opdrachten die aansluiten bij de geneeskundestudie. Zo combineren we ruimtelijk inzicht bijvoorbeeld met anatomie. Ook volgen kandidaten een college en moeten ze daarna vragen over het onderwerp beantwoorden." De uitkomst van de vijf toetsen bepaalt uiteindelijk wie via decentrale selectie aan de studie geneeskunde mag beginnen.

"We kunnen maximaal 175 kandidaten toelaten, maar dat is inclusief de studenten die op hun eindexamenlijst als gemiddeld cijfer een acht of hoger hebben behaald. Ik verwacht dat er zo'n 145 kandidaten via decentrale selectie zullen worden geplaatst. We willen natuurlijk dat dat de beste 145 zijn van alle aanmeldingen." Mochten er minder kandidaten zijn die de norm halen dan worden de plaatsen aangevuld met ingelote studenten.

Vos signaleert dat de studenten die via decentrale selectie aan de studie beginnen ook later beter blijken te scoren. "Dat zien ze vooral in Rotterdam, met wie wij een onderzoek uitvoeren. Hier hebben we pas twee cohorten, maar we zien dat ze gemiddeld hogere cijfers halen. In Rotterdam, waar ze dit systeem al langer toepassen zie je ook minder uitval, studenten die andere zaken zoals bestuurswerk naast hun studie weten op te pakken of zelfs een tweede studie volgen."

Monique Krinkels
bron: Tracer