Arcadis NV

Arnhem, 15 juni 2009
ARCADIS opent nieuw groot biogasproject in Brazilië

ARCADIS (EURONEXT: ARCAD), de onderneming die internationaal adviezen, ontwerpen, ingenieurs- en managementdiensten levert, heeft bekendgemaakt dat in Brazilië een derde grote biogasinstallatie is geopend. De installatie, Novo Gramacho, is gelegen nabij Rio de Janeiro. De opening viel gelijk met de viering van de Internationale Milieudag. De nieuwe installatie vergroot de leiderschapspositie van Biogas, een onderneming waarin ARCADIS Logos een aandeel heeft van 33%. In 2004 opende Biogas de eerste installatie in Bandeirantes, gevolgd door het São João project in 2007, beide nabij São Paulo.

Novo Gramacho Energia Ambiental, waarin Biogas een aandeel heeft van 50%, is eigenaar van de nieuwe installatie. De openingshandeling werd verricht door de gouverneur van de staat Rio de Janeiro en de burgemeester van de stad Rio de Janeiro. Novo Gramacho is ontwikkeld om het methaangas dat wordt uitgestoten door de stortplaats van Gramacho op te vangen en te verbranden. Op deze vuilnisbelt is gedurende de afgelopen 30 jaar, jaarlijks circa 2,4 miljoen ton stadsafval gedumpt. De concessie voor het exploiteren van de biogasinstallatie op Gramacho werd verworven in 2007 en heeft een looptijd van meer dan 15 jaar.

Op de locatie heeft Biogas geïnvesteerd in de aanleg van een installatie voor het opvangen van het percolaat (afvalwater) en het biogas dat wordt gevormd door de natuurlijke afbraak van het vuilnis in de stortplaats. Met een capaciteit van 170 miljoen m3 per jaar aan biogas is Novo Gramacho gekwalificeerd voor deelname aan UNFCCC - United Nation Framework on Convention for Climate Change voor de toekenning van CER- emissie-certificaten, beter bekend als carbon credits. De hoeveelheid biogas die door Novo Gramacho wordt verzameld staat in energiewaarde gelijk aan het totale thuisgebruik van aardgas in de stad Rio de Janeiro.

De directeur van ARCADIS Logos, Manoel Avelino da Silva, tevens bestuursvoorzitter van Novo Gramacho verklaarde bij de opening: "Er zijn 35 biogasprojecten wereldwijd waar carbon credits worden gegenereerd. Novo Gramacho zal met 10 miljoen carbon credits in 15 jaar tot de top van deze groep behoren. Met Novo Gramacho versterkt Biogas haar leiderschapspositie in biogasprojecten. Van alle carbon credits die wereldwijd op stortplaatsen worden geproduceerd, is 58% afkomstig van Biogas. Naast het feit dat deze installatie in de komende 15 jaar omzet zal genereren, wordt ook een belangrijke milieuverbetering gerealiseerd, zowel lokaal als wereldwijd, door het voorkomen van de emissie van vloeistoffen en gassen die voor het milieu zeer schadelijk zijn".

Over ons:
ARCADIS is een internationale onderneming die projectmanagement, ontwerpen, adviezen en ingenieursdiensten levert voor het verbeteren van bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Infrastructuur - Milieu - Gebouwen. ARCADIS ontwikkelt, ontwerpt, implementeert, onderhoudt en exploiteert projecten. Voor bedrijven en overheden. Met meer dan 14.000 mensen en EUR 1,7 miljard omzet. Multinationaal aanwezig met een dicht netwerk van kantoren en kennis en ervaring van internationaal niveau. Gericht op meerwaarde voor klanten. Verantwoordelijk en betrokken, denken en doen. Resultaat telt. www.arcadis-global.nl.