FNV

Ymi Knaap

15-6-2009

FNV Belastingservice waarschuwt samenwonenden voor fiscale kater

Per 1 januari volgend jaar wordt de nieuwe successiewet ingevoerd. Volgens Ymi Knaap, belastingdeskundige van de FNV, gaat deze wet veel Nederlanders duizenden euro's per jaar kosten. Het gaat met name om mensen die samenwonen zonder een bij de notaris afgesloten samenlevingscontract.

Meer successierecht en beperking aftrekposten Door de nieuwe wetgeving betaalt de achterblijvende partner in geval van overlijden meer successierecht. Verder wijzigt het begrip `partner' waardoor veel mensen elkaar niet meer kunnen aanwijzen als fiscaal partner voor de inkomstenbelasting. De hypotheekrenteaftrek, de algemene heffingskorting en andere aftrekposten worden hierdoor beperkt.

Fiscaal partnerschap Fiscaal partnerschap houdt in dat diverse aftrekposten over beide partners verdeeld mogen worden. Het belastingvoordeel is het grootst als deze worden opgegeven bij de partner met het hoogste inkomen.

Wetsherziening Ymi Knaap vindt het een grote tekortkoming in de nieuwe wet als je elkaar niet meer mag aanwijzen als fiscaal partner. Al die persoonsgebonden aftrekmogelijkheden worden dan immers ernstig beperkt. De FNV Belastingservice heeft geconstateerd dat veel samenwonenden geen samenlevingscontract hebben. Veel mensen zullen dus de dupe worden. De FNV dringt daarom aan op een snelle wetsherziening.