Gemeente Soest

.

Herdenkingsceremonie bij het Monument der Gevallenen

15 juni

Traditiegetrouw wordt jaarlijks op de oprichtingsdag van de Koninklijke Luchtmacht het overleden luchtmachtpersoneel herdacht op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

De herdenkingsceremonie vindt plaats op 1 juli 2009 bij het uit 1923 daterende ´Monument der Gevallenen´, ten overstaan van het Vaandel van de Koninklijke Luchtmacht, deputaties van de Luchtmachtonderdelen, autoriteiten, veteranen, genodigden en nabestaanden. Tijdens de plechtigheid wordt een krans gelegd door de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen.

Monument der Gevallenen Ruim 95 jaar geleden werd op de vliegheide nabij het dorp Soesterberg de Koninklijke Luchtmacht opgericht. Daarmee ontstond het oudste militaire vliegveld van Nederland, vliegbasis Soesterberg. In 2008 is de vliegbasis Soesterberg vanwege bezuinigingsmaatregelen gesloten. Het monument staat echter nog steeds op deze locatie.

De omwonenden van de voormalige vliegbasis Soesterberg zijn van harte welkom bij de plechtigheid. Voor hen vertrekt om uiterlijk 10.20 uur een bus vanaf het Dorpsplein in Soesterberg naar het monument.

Na een toespraak van de Commandant Luchtstrijdkrachten worden de Nederlandse vlag en de luchtmachtvlag in halfstok-positie gebracht. Hierna houdt de Hoofd Luchtmacht-Aalmoezenier, Luitenant-kolonel Ko van der Krabben een toespraak en spreekt de Hoofd Luchtmachtpredikant, Luitenant-kolonel Jan-Tom Schneider een gebed uit.

Na het leggen van de krans volgt 1 minuut stilte. Vervolgens speelt de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht het Wilhelmus en worden de vlaggen in top gehesen, gevolgd door het overvliegen van vier F-16 jachtvliegtuigen in Missing Man-formatie. De herdenking wordt afgesloten met een bloemlegging bij het monument door de nabestaanden van de in 2008 overleden militairen en burgermedewerkers.

Voor informatie over vliegbewegingen kunt u kijken op de website van Defensie.

Voor vragen kan worden gebeld met Luchtmachtvoorlichting 070-3188373. Voor klachten kan worden gebeld met het gratis nummer 0800-0226033.