ChristenUnie


Bort Koelewijn nieuwe burgemeester Kampen

Bort Koelewijn nieuwe burgemeester Kampen

maandag 15 juni 2009 10:25 Bort Koelewijn (ChristenUnie) wordt de nieuwe burgemeester van Kampen. De gemeenteraad van Kampen heeft donderdagavond besloten hem voor te dragen bij de minister van Binnenlandse Zaken. Koelewijn is sinds 2004 burgemeester van de gemeente Rijssen-Holten. Daarvoor was hij burgemeester in de gemeente Liesveld en is hij in enkele plaatsen werkzaam geweest als gemeentesecretaris.

Naar het oordeel van de gemeenteraad heeft Koelewijn ,,de juiste mix van kwaliteiten en voldoet hij aan het profiel voor het burgemeesterschap van Kampen''. Koelewijn volgt in Kampen de VVD'er Jan Oosterhof op als burgemeester. Deze gaat op 1 september met vervroegd pensioen.

(Bron: Nederlands Dagblad)

'Koelewijn, wat maak-ie mie nô!'

(Uit Twentse Courant Tubantia, 14 juni 2009)

Bij thuiswedstrijden van Excelsior '31 zit Koelewijn regelmatig op de tibune. "'s Winters met rood-witte sjaal. Hij is een echte supporter van ons. Als het even kon, was hij er. Koelewijn praat met iedereen", heeft voorzitter Lamber Voortman de laatse jaren ervaren. Hij noemt het een 'slechte zaak' voor Rijssen dat Koelewijn vertrekt.

"Met name voor de sport. Hij is de eerste burgemeester met zo'n warm hart voor de sport. We verliezen een zeer sportminded burgervader. Met de nadruk op burgervader. Een geweldige man. Ik hoop dat de nieuwe burgemeester een beetje op hem lijkt."

Voor SGP-fractievoorzitter Ben Beens is het vertrek van Koelewijn 'heel verrassend'. "Ik had verwacht dat hij na enige jaren in zijn tweede termijn weg zou gaan. Koelewijn steekt boven het maaiveld uit. Hij heeft onmiskenbaar grote bestuurlijke kwaliteiten. En is een bijzonder aardige man. Daarom is het jammer dat Koelewijn ons nu al gaat verlaten." Over de opvolger: "De nieuwe burgemeester moet een krachtige bestuurder zijn met veel aandacht voor het bedrijfsleven. En hij moet oog hebben voor de christelijke samenleving in Rijssen. Daar moet de nieuwe burgemeester zich harder voor maken dan Koelewijn."

Elsrock
Als organisator van Elsrock heeft André Pouw dikwijls contact met Koelewijn, die telkens een vergunning voor het metalfestival heeft verstrekt. Ook al neemt een fors deel van de bevolking hem dat kwalijk, getuige 3600 bezwaarschriften tegen het festival. "Koelewijn heeft respect afgedwongen met de manier waarop hij de democratie heeft verdedigd", prijst Pouw. Hij vindt het 'jammer' dat Koelewijn verterkt. "Je weet niet wie je terug krijgt als burgemeester." Koelewijn heeft verschillende malen publiekelijk het vertrouwen in Elsrock uitgesproken. Pouw: "Dat heeft ons goed gedaan. Dat vertrouwen is wederzijds. Al moesten we telkens lang op de vergunning wachten. Dat hebben we de burgemeester wel kwalijk genomen."

Het vertrek van Koelewijn heeft volgens Pouw geen gevolgen voor Elsrock. " De regelgeving wordt er niet anders door."

Op de slotavond van de wandelvierdaagse reikte Koelewijn gisteravond voor de laatste keer de Bort Koelewijn Bokaal uit; de beker voor de best verklede groep. Voorzitter Willem Schreurs van de Wandelvereniging: "We hebben de bokaal naar de burgemeester genoemd omdat hij de avondvierdaagse zo'n warm hart toedraagt. Als bij het defilé de laatste wandelaar is gepasseerd, gaat hij mee naar het park om de prijzen uit te reiken. Erg jammer dat hij weggaat. De beker blijft Bort Koelewijn Bokaal heten."

"Het nieuws van zijn vertrek heeft me toch wel overvallen", zegt dominee A. Schreuder van de Gereformeerde Gemeente Rijssen (Zuiderkerk). " We hebben natuurlijk een aantal keren lijnrecht tegenover elkaar gestaan. Persoonlijk vind ik dat Koelewijn de grenzen die een burgemeester van een gemeente als de onze zou moeten hanteren wat al te ruim vaststelde. De indruk bestaat dat hij zich toch minder de burgemeester toonde van een groot deel van de Rijssense bevolking."

Bewondering
"Het eerste wat ik dacht, toen ik het hoorde, was: Koelewijn, wat maak-ie mie nô", zegt komiek Harm Agteresch. "Ik kwam de burgemeester bij veel gelegenheden tegen en dat bewijst maar eens te meer dat hij een actief bestuurder is, die zich betrokken voelt bij zijn gemeente. Hij staat gewoon tussen het volk en de wijze waarop hij de vergunning voor Elsrock heeft verdedigd verdient bewondering."

"Burgemeester Koelewijn toont zich zeer betrokken en geïnteresseerd in de belangen van de middenstand", zegt Ard Wessels, voorzitter van middenstandsvereniging Habi. Hij is uitstekend op de hoogte van zaken die spelen, tot in de kleinste details. Het is bijzonder jammer dat hij vertrekt. "

"Ik denk dat de burgers van Rijssen-Holten hem enorm zullen missen" , aldus Willemien Riezebos, raadslid voor de ChristenUnie. "Bort Koelewijn staat heel erg boven de partijen en hij voelt goed aan wat er leeft in de gemeente. Of Rijssen-Holten rijp is voor een vrouwelijke opvolger? Ik denk het niet, maar ik vind kwaliteit belangrijker dan geslacht. "

"Bij diploma-uitreikingen en jubilea, dan is de burgemeester er altijd. Daar maakt hij tijd voor vrij", zegt brandweercommandant Jan Harbers. "Soms komt hij 's avonds even binnenwippen in de kazerne, gewoon om een praatje te maken. Dat toont aan dat hij de brandweer onder zijn hart draagt. Bort Koelwijn is echt een mens in zijn functie."

"Een verlies voor onze gemeente, want Koelewijn is een burgemeester voor alle inwoners en zo iemand tref je niet altijd", vindt Rob Meijerink, raadslid voor de PvdA.

Ook voorzitter Jan Bakker van de Kring Werkgevers Rijssen is 'verrast' door het vertrek van Koelewijn. "Maar ik begrijp het wel. Kampen is voor hem een uitgelezen kans om een stap te maken. In zekere zin vind ik het jammer dat Koelewijn weggaat. Het is een toegankelijke en aimabele man, bovendien een buitengewoon goed spreker. Maar ik betreur het dat hij voor ons doen een slechte portefeuille heeft. Zonder economische zaken. Daardoor hebben we als bedrijfsleven weinig contact met hem. Jammer. Dat nemen we Koelewijn overigens zelf niet kwalijk. De politiek verdeelt namelijk de portefeuilles. Naar de toekomst kijkend hoop ik dat straks de nieuwe burgemeester economische zaken onder zijn hoede krijgt. Dat is beter voor het bedrijfsleven."