Erasmus MC



---

Mexicaanse griep is pandemie

De Mexicaanse griep is officieel verklaard tot een wereldwijde epidemie. In het Erasmus MC is het onderzoek naar het griepvirus in volle gang.

Besmetting
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alarmfase 6 afgegeven voor de Nieuwe Influenza A (H1N1), beter bekend als de Mexicaanse griep. Dit betekent dat er nu officieel sprake is van een pandemie: een wereldwijde griepepidemie. Ook in Nederland is het aantal besmettingen toegenomen tot boven de 40.
Mensen die zijn teruggekeerd uit de VS of Mexico en koorts en griepklachten hebben of deze binnen 7 dagen ontwikkelen, moeten contact opnemen met hun huisarts. Wie in andere landen is geweest waar de nieuwe griep circuleert en contact heeft gehad met zieke personen, moet zich met klachten ook melden bij de huisarts.

Onderzoek
In het Erasmus MC wordt onderzoek verricht naar verschillende virussen, waaronder ook het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt. Daarnaast werkt het Erasmus MC nauw samen met het RIVM bij het stellen van de diagnose van griepgevallen.

Voorlichting
Het Erasmus MC besteedt veel aandacht aan wetenschapsvoorlichting, óók op het gebied van griepvirussen. Het Erasmus MC organiseert met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een manifestatie over wetenschappelijk onderzoek naar griepvirussen. U kunt deze manifestatie met als titel 'H5N1 - De evolutie van een griepvirus' tot oktober 2009 bezoeken in het Natuurhistorisch Museum. Onderdeel van de manifestatie is een online game. U kunt bij deze game een virus opsporen of een uitbraak voorkomen als hoofd van de World Pandemic Control.

Bekijk ook het interview met Erasmus MC-viroloog Ab Osterhaus over de Mexicaanse griep, in de uitzending van De Zomer Draait Door op 10 juni jl.

gepubliceerd: 12 juni 2009

---