NEN


De slimme badkamer

vrijdag 12 juni 2009, 10:47

Vrijwel alle partijen binnen de bouwketen verwachten de komende jaren een toename van de toepassing van domotica in de woningbouw. Meer dan 60% van de woningcorporaties voorziet een stijging. Aan een `slimme' badkamer lijkt echter vrijwel niemand te denken.

In die ruimte van het huis wordt nog maar weinig domotica aangetroffen. Dat betekent nieuwe marktkansen voor de slimme installateur. Daar komt bij dat een groot aantal partijen kansen voor domotica ziet door de vraag naar energiezuinigheid. En wat kost de meeste energie? Het 's winters verwarmen en 's zomers koelen van woningen en gebouwen. Direct daaraan gekoppeld zijn de technische voorzieningen in de badkamer.

Luxe en comfort
Woningautomatisering bedient tot op heden vooral de markten van luxe en comfort. En daarnaast vooral die van het langer zelfstandig blijven wonen van ouderen en andere zorgbehoevenden. Dit blijkt uit het BouwKennis Jaarrapport 2009/2010. Daarin gaat het hoofdstuk `Domotica' vooral over de nieuwe kansen voor deze installatietechniek in de komende jaren.
Bij het leeuwendeel van de woonconsumenten is nog geen enkel spoor van de automatisering van installatietechnische functies in de woning te vinden. En dat terwijl domotica het energieverbruik van en in de woning aanzienlijk kan verminderen. En energiebesparing is in.

Kansen
Dus kansen zijn er wel degelijk. Het vergroten van luxe en comfort wordt door consumenten het meest genoemd als het doel van intelligente installatietechniek in de badkamer. Andere toepassingen, zoals op het gebied van energiebesparing, veiligheid en langer zelfstandig blijven wonen ondanks hoge leeftijd en/of lichamelijke gebreken, zijn minder bekend. Door consumenten ervan bewust te maken kan de vraag naar domotica toenemen, aldus het onderzoeksrapport van Bouwkennis.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8020-30:2004 nl (Norm) NEN Installatiemail (Publicatie)