FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Jan de Rijk misbruikt arbeidsvoorwaarden om reorganisatie door te voeren

Transportbedrijf Jan de Rijk heeft FNV Bondgenoten laten weten 53 tot 100 mensen te willen ontslaan. Het bedrijf misbruikt hiervoor het bezwaar van de vakbond tegen het inleveren van 3 vakantie- of ATV-dagen.

Meindert Gorter, bestuurder FNv Bondgenoten: "Het bedrijf zegt dat een ingrijpende maatregel nodig is en dat deeltijd-WW voor hen geen optie is. Volgens mij zaten die ontslagen al in de pijplijn en proberen ze zo de vakbond de schuld te geven van hun eigen slechte beslissingen."

FNV Bondgenoten maakte vorige week bezwaar tegen de eenzijdige mededeling van Jan de Rijk om alle werknemers 3 vakantie- of ATV-dagen in te laten leveren. Vervolgens liet het bedrijf weten het niet wenselijk te vinden om het op een conflict met de bonden te laten aankomen over deze maatregel, en trokken ze hem in.

Gorter: "Wat er nu gebeurt is pure chantage en bangmakerij. Het inleveren van drie ATV- of vakantiedagen levert Jan de Rijk eenmalig maximaal 120.000 euro op. 50 werknemers ontslaan levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer 2 miljoen. Dat staat niet in verhouding met elkaar."

FNV Bondgenoten hoopt dat Jan de Rijk de andere opties, waaronder deeltijd-WW nog eens met de vakbond wil bekijken, zodat er voor de werknemers een goede oplossing kan worden gevonden.