FNV

11-6-2009

Donner laat duizenden zzp'ers in de kou staan

De FNV is diep teleurgesteld over de uitkomsten van het overleg vandaag tussen minister Donner en de Tweede Kamer over het lot van duizenden zzp'ers die ten onrechte van fraude zijn beschuldigd. Vanuit de WW een eigen zaak opstarten is vragen om problemen, waarschuwt FNV-bestuurder Hartveld.

"De minister heeft weliswaar toegezegd dat hij al onze zaken opnieuw zal laten bekijken. Maar als dat op dezelfde manier gebeurt als de laatste keer, is het een loos gebaar. De bewijslast moet nu bij het UWV komen te liggen en niet meer bij de zelfstandigen", aldus FNV-bestuurder Leo Hartveld.

"Bovendien moeten er naast de meer dan honderd zaken die wij onder onze hoede hebben nog duizenden andere zzp'ers rondlopen die met hetzelfde probleem zitten. Die hebben net zo goed hulp nodig als de leden van de FNV", zegt Hartveld. Verschillende kamerleden zegden voor het overleg met de minister toe te hameren op harde toezeggingen.

Kluitje in het riet Hartveld: "Maar de Kamer heeft zich met een kluitje in het riet laten sturen. Zo hebben ze ingestemd met de aanbesteding van de evaluatie van de huidige regeling, terwijl de regeling gewoon doorloopt. Dat kan maanden gaan duren. Het fraudeonderzoek wordt niet stopgezet. De problemen worden dus voor steeds meer mensen alleen maar groter. Ik waarschuw nogmaals iedereen om vooral niet vanuit de ww een eigen zaak te gaan opstarten. Dat is vragen om problemen."

Nationale Ombudsman De FNV beraadt zich op vervolgstappen, nu de minister zijn werk niet doet. Het inschakelen van de Nationale Ombudsman is daarbij niet uitgesloten.