Rochdale


4 juni 2009
Tegelkunst verfraait onderdoorgangen Bos en Lommer

Woningstichting Rochdale heeft kunstenaarsduo Berkman en Janssens gevraagd om voor de onderdoorgangen aan de Akbarstraat, de Schaapherderstraat en de Sinjeur Semeynsstraat in de Amsterdamse Kolenkitbuurt in Bos en Lommer een tegelkunstwerk te ontwerpen. Op donderdagmiddag 11 juni vindt de feestelijke oplevering hiervan plaats.

Overlast
Het kunstproject is inmiddels bijna afgrond. Zo zijn de pilaren en muren van de twee onderdoorgangen geëgaliseerd. Op de wanden zijn de tegeltableaus aangebracht en de pilaren zijn in een vrolijke kleur geschilderd. De designs van de tableaus bestaan uit vogels, honden en vrolijke bloemmotieven in groen, blauw en wit. De pilaren worden geschilderd in dezelfde kleuren en voorzien van dezelfde motieven.

Cohesie en leefplezier
Het doel van dit project is het vergroten van de sociale cohesie onder bewoners, van de leefbaarheid van de openbare ruimte en de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de bewoners bij het complex. Het groeiende besef dat prettig en veilig wonen niet alleen van een woning afhangt maar ook van zaken die zich in de directe leefomgeving bevinden, heeft Rochdale doen besluiten om in dit project te investeren. De woningstichting hoopt hiermee dat de bewoners trots worden op hun wijk en dat het leefplezier toeneemt.

Kunstenaarsduo
Berkman en Janssens is een kunstenaarsduo dat bestaat uit Margot Berkman en Eline Janssens. Sinds 1997 ontwerpen en realiseren zij samen kunst voor de openbare ruimte. Hun werken zijn vaak moderne vertalingen van historische kunstschatten. Onder het motto: 'Kunst komt van kunst' laten zij zich inspireren door Hockney, Picasso, Matisse en Oscar Wilde.

Programma:
15:00 uur optocht kinderen basisscholen naar poorten o.b.v. muziekgroep Bahae
15:20 uur officiële feestelijke opening
15:30 uur speeches Rochdale en de kunstenaressen 15:45 uur hapjes en drankjes
16:30 uur einde

o-o-o