Ingezonden persbericht


8 juni 2009 |

Eerste volledige geautomatiseerde akteverwerking
Belangrijke stap gezet in geautomatiseerd verwerken van akten

Vandaag hebben het Kadaster, van Brug Automatisering en notaris van Hoff, in het bijzijn van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), een belangrijke stap gezet in het geautomatiseerd aanbieden en verwerken van notariële akten. De door notaris Hoff aangeboden akten zijn vandaag namelijk volledig geautomatiseerd door het Kadaster verwerkt. Deze geautomatiseerde verwerking zorgt voor een betere en snellere dienstverlening, kortere reactietijden en minder kans op fouten in het rechtsverkeer.

Dit betekent dat het technisch proces van geautomatiseerd aanleveren en verwerken klaar is en vanaf nu verder getest gaat worden met een aantal notariskantoren. Het volledig geautomatiseerd verwerken van akten is onderdeel van het programma Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK) waarin diverse partijen samenwerken.

Het programma KIK

De Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), het Kadaster en de softwareleveranciers van het notariaat werken samen aan een verdergaande ketenintegratie in het programma Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK). Hierbij gaat het om geautomatiseerde gegevensuitwisseling tussen aanbieders van akten en het Kadaster.

Dit programma maakt het mogelijk dat ter inschrijving aangeboden akten geautomatiseerd geaccepteerd en gemuteerd kunnen worden door het Kadaster. Deze geautomatiseerde verwerking zorgt uiteindelijk voor een betere en snellere dienstverlening, kortere reactietijden en minder kans op fouten in het rechtsverkeer.