Project De Maaswerken


Ontwerp en planning bouw regiocentrale bekend

De voorbereiding van de regiocentrale voor de afstandsbediening van diverse sluizen en andere objecten begint nog dit jaar (2009). De aannemerscombinatie Siemens/Besix bouwt de regiocentrale in Maasbracht, nabij het sluizencomplex. Na een verdere detaillering van de plannen, beginnen de werkzaamheden najaar 2010. Medio 2013 gaat het gebouw in gebruik.

Een belangrijk onderdeel is de technische inrichting van het gebouw die nauw moet aansluiten op alle sluizen, stuwen en bruggen die daardoor op afstand bediend kunnen worden. In de laatste fase van het werk worden de aansluitingen gemaakt met de sluizen, stuwen en bruggen. Naar verwachting wordt de regiocentrale medio 2013 in gebruik genomen, nadat de bediening op afstand uitgebreid is getest.

Bruggen, stuwen en sluizen op afstand bediend

Op het Maasroutetraject van Maastricht tot Venlo zijn negen complexen die straks vanuit de regiocentrale worden aangestuurd:
· complex Belfeld (3 sluiskolken en één stuw);
· complex Roermond (1 sluiskolk en één stuw);
· complex Linne (1 sluiskolk en één stuw)
· complex Heel (2 sluiskolken)

· complex Maasbracht (3 sluiskolken en één pompgemaal)
· complex Born (3 sluiskolken en één pompgemaal)
· complex Borgharen (één stuw)

· complex Bosscherveld (1 sluiskolk en één voedingsduiker)
· complex St. Servaas (een brug).

Publieksgerichte service

Rijkswaterstaat streeft naar een meer publieksgerichte en uitgebreidere serviceverlening. De regiocentrale voorziet daar onder meer in door haar 24-uurs bereikbaarheid. Gebruikers uit de beroeps- en recreatievaart worden vanuit de centrale efficiënter bediend, eenduidiger geïnformeerd en vlotter begeleid tijdens reizen en transporten. De veiligheid blijft gewaarborgd, onder andere door uitgekiend en adequaat camera toezicht. In alle huidige complexen blijft wel een noodvoorziening voor lokale bediening aanwezig. Daarnaast wordt er gewerkt aan een systeem waarbij recreatie en vrachtverkeer op het water naar verschillende kolken wordt geleid. In de Regiocentrale worden ook een Nautisch Centrum en bezoekerscentrum ingericht.

Informatieavond in Maasbracht

Rijkswaterstaat Maaswerken organiseert een informatieavond op 25 juni 2009. Samen met de aannemerscombinaties die werken aan het sluizencomplex Maasbracht en die de bouw van de regiocentrale geeft Rijkswaterstaat Maaswerken toelichting op de ontwerpen, de planning en de gevolgen voor de directe omgeving. In Zalencentrum De Spil, Suikerdoossingel 55 in Maasbracht, is de bovenzaal vanaf 19.00 uur geopend. De informatieavond start om 19.30 uur.