Senternovem

08-06-2009 | Convenanten uitgelicht: het Lente-akkoord

Energiezuinige nieuwbouw, dat is samengevat de doelstelling van het Lente-akkoord. Bouwend Nederland, NEPROM, NVB, Aedes, VROM en WWI willen 25% gebouwgebonden energiereductie in de nieuwbouw bereiken in 2011 en 50% in 2015. Hoe ze dit doen is sinds kort te volgen op www.Lente-akkoord.nl. Ook staan er tips voor marktpartijen en voorbeeldprojecten van energiezuinig bouwen.

Het Lente-akkoord is één van de convenanten die de overheid in het kader van Schoon en Zuinig met marktpartijen heeft afgesloten. SenterNovem voorziet de convenantspartijen in opdracht van WWI van kennis en ondersteuning, om hen beter in staat te stellen marktpartijen te informeren en te activeren door gebruik te maken van de door SenterNovem opgebouwde kennis en ervaring. "Kennisoverdracht is essentieel om vooruitgang te boeken bij energiebesparing in de nieuwbouw", benadrukt Claudia Bouwens, programmabegeleider Lente-akkoord. "Daarbij is leren van innovatieve praktijkvoorbeelden van groot belang, zodat marktpartijen zoals projectontwikkelaars en aannemers hun voordeel kunnen doen met de ervaringen van anderen."

Voorop lopen
"Veel marktpartijen zien de afspraken van het Lente-akkoord als uitdaging en willen voorop lopen. Een mooi voorbeeld is het project Caaien in Ypenburg, waar een uitgekiende combinatie van goede isolatie, warmtekoude-opslag en een CO2-gestuurd ventilatiesysteem zorgt voor een EPC van 0,42. Hoe meer van dit soort projecten gerealiseerd worden, hoe beter." Op de site van het Lente-akkoord en op de website van Kompas zijn meer van dit soort voorbeelden te vinden. Een onderdeel van het convenant is het ontwikkelen van een nieuwe energieprestatiemethodiek - in plaats van de EPC - om het gebouwgebonden energieverbruik nauwkeuriger te kunnen bepalen.

Kennis verspreiden
"Alle marktpartijen moeten een flinke stap maken om de gehele nieuwbouw in 2011 25% energiezuiniger te krijgen", vertelt Bouwens. "Bij partijen als SenterNovem is al veel kennis beschikbaar om die doelstellingen te bereiken. Vanuit het Lente-akkoord is een kennisoverdrachtsprogramma gestart, om alle bestaande kennis actief onder marktpartijen te verspreiden. Daarnaast wordt er in vergaande experimenten via de zogeheten Unieke Kansen Regeling, vanuit Schoon en Zuinig, kennis opgedaan over verdergaande innovatieve technieken. Ook uit projecten in de excellente gebieden - grootschalige, zeer energiezuinige bouwprojecten - komt hopelijk in de toekomst veel kennis en ervaring beschikbaar. Die ervaring wordt straks ook breed onder marktpartijen verspreid. Met de bestaande en de nieuwe kennis moeten ook de doelen voor 2015 haalbaar zijn."

Marktpartijen aan zet
"We verwachten op dit moment van onze leden, met name van NEPROM en NVB, dat ze zich op zijn minst de kennis die beschikbaar is eigen maken," besluit Bouwens. "Vanuit het Lente-akkoord zijn we bezig om hiervoor de `bodem' te leggen. We organiseren inhoudelijke themabijeenkomsten, zorgen voor incompanytrainingen en cursussen, we stellen een lijst samen van interessante boeken, tools en links en we verzamelen inspirerende voorbeeldprojecten. We maken hierbij veel gebruik van de kennis bij SenterNovem. De
website www.lente-akkoord.nlzal hiermee de komende tijd aangevuld worden."

Meer informatie

* Informatie over voorbeeldprojecten, techniek en tips is te vinden op www.lente-akkoord.nl.

* Ook zijn veel voorbeelden van energiezuinige nieuwbouw te vinden op www.senternovem.nl/kompas.

* Informatie over excellente gebieden: http://www.vrom.nl/
* Voor vragen, mail naar cb@lente-akkoord.nl of Jacqueline Hooijschuur.