Gemeente Breda

Florijn College en Nassau Scholengemeenschap winnen prijzen Kunst uit afval

Op maandag 8 juni maakt wethouder Wilbert Willems de winnende resultaten bekend van de workshop Kunst uit afval die in april dit jaar plaatsvond.

Hij doet dat door op twee vuilniswagens de winnende foto's van presentaties te onthullen van leerlingen van het Florijn College en de Nassau Scholengemeenschap.

Wethouder Willems: "Met afval is veel meer mogelijk dan het alleen maar weggooien. Afval kun je hergebruiken voor nieuwe producten of voor kunst. Dit keer is afval ook gebruikt als inspiratiebron voor theater. Mijn complimenten aan de leerlingen die daarmee zeer creatief bezig zijn geweest."

In de periode van 15 tot en met 23 april dit jaar hebben 300 leerlingen uit de tweede klas van het Florijn College en de vierde klas van de Nassau Scholengemeenschap in het kader van het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige vorming) een workshop gevolgd bij Afvalservice van de gemeente Breda: "Kunst uit Afval"

Na een korte rondleiding over het terrein van Afvalservice, waarbij leerlingen een eerste indruk kregen van de enorme hoeveelheden en soorten afval die ingezameld worden door Afvalservice, gingen de leerlingen in een loods aan de slag met totaaltheater. Ze werden daarbij begeleid door docenten van de Nieuwe Veste.

In de loods stond allerlei ingezameld afval: computers, stofzuigers, koelkasten, vaatwasmachines, kopjes, schoteltjes, houten planken, autobanden enz. Met dit afval hebben leerlingen een decor gebouwd: een fabriek, een keuken en een winkel. In die setting hebben 10 groepen een scene gespeeld waarin spel, geluid en ritme tot een korte presentatie leidden. Dit alles in competitieverband, dus is er hard gewerkt! Hieruit werden twee winnende groepen leerlingen gekozen, die met hun presentatie op de foto zijn gezet. De winnende foto's sieren twee vuilniswagens, die vanaf 8 juni in Breda rondrijden.

Deze workshop is een onderdeel van het project "Kunst uit afval" en vormt een samenwerkingsproject van Afvalservice Breda en centrum voor de kunsten Nieuwe Veste, beide onderdelen van de Gemeente Breda. Meer informatie over het project, foto's en winnende presentaties is te vinden op de website www.kunstuitafval.nl.

Breda, 3 juni 2009