Gemeente De Bilt


Voorjaarsnota 2009

Gemeente De Bilt scherp aan de wind

De gemeente De Bilt heeft een goede financiële uitgangspositie voor de komende jaren. Deze positie wil zij vasthouden en tegelijkertijd wil zij haar collegeprogramma zo goed mogelijk uitvoeren. Dit vraagt om gerichte investeringen en scherpe keuzes over de inzet van financiële middelen. Het college stelt de gemeenteraad een aantal nieuwe beleidsactiviteiten voor. Daarnaast stelt zij een aantal acties voor om de gevolgen van de economische crisis voor inwoners en ondernemers zoveel mogelijk te beperken. Ook vraagt zij de raad in te stemmen met een aantal bezuinigingsvoorstellen. Dit staat in de voorjaarsnota 2009 "Gemeente De Bilt scherp aan de wind". Op 16 en 18 juni aanstaande vergadert de gemeenteraad over de voorjaarsnota en houdt zij algemene beschouwingen. Op 18 juni vindt besluitvorming plaats.

In de voorjaarsnota gaat het college in op de speerpunten van het collegeprogramma 2006-2010 en doet zij voorstellen voor nieuw beleid. De behandeling van de voorjaarsnota is het moment voor de gemeenteraad om het college de politieke en financiële kaders mee te geven en keuzes te maken voor de begroting 2010 en verder.

Nieuw beleid
Het college stelt onder andere voor om structureel gelden beschikbaar te stellen voor de actualisatie en harmonisatie van het minimabeleid. Verder wil het college vanaf 2010 ¤ 60.000 en vanaf 2011 structureel ¤ 85.000 beschikbaar stellen voor de ondersteuning van vrijwilligerswerk en een structurele subsidie verlenen aan Theater in 't Groen. Ook wordt voorgesteld om de eerder opgelegde bezuiniging aan de Werkschuit te compenseren met ¤ 75.000 in 2012 en 2013 en tot 2013 jaarlijks ¤ 50.000 te reserveren voor het 900-jarig bestaan van de gemeente De Bilt. Verder vraagt het college de raad geld te reserveren om de dienstauto's van de Boa's te vervangen, het detailhandelsbeleid uit te voeren, een jeugdvoorziening in Bilthoven te realiseren en een rotonde aan te leggen aan de Groenekanseweg - Soestdijkseweg. Het college wil dit jaar ook de scoutinggroep Rover Crofts tegemoet komen omdat de nieuwbouw vertraging heeft opgelopen.

Gevolgen recessie
De economische crisis veroorzaakt tekorten op de rijksbegroting. Het rijk is genoodzaakt deze terug te dringen. Tegelijkertijd wil het rijk blijven investeren om de economische crisis het hoofd te bieden. Dit betekent dat de bezuinigingen pas op langere termijn doorwerken, ook bij gemeenten. Deze moeten fors inleveren op hun algemene uitkering uit het Gemeentefonds. De gemeente De Bilt voorziet op basis van beschikbare informatie dat zij in 2013 en verder bij continuering van het huidige beleid een tekort zal hebben van ¤ 3 miljoen. Daarom stelt het college een aantal maatregelen voor de korte en voor de langere termijn voor.

Acties komende periode
In deze periode van economische crisis moet de gemeente De Bilt zich net als andere gemeenten heroriënteren op het beleid dat zij heeft ingezet. Uitgangspunt daarbij is dat zij de gevolgen voor inwoners en ondernemers zoveel mogelijk wil beperken. Daarnaast wil zij investeren in ontwikkelingen die bijdragen aan economisch herstel en vasthouden aan haar speerpunten. Daarbij zet zij in 2009 verder in op de stimulering van de lokale economie, het steunen van kwetsbare groepen, verbetering van de dienstverlening, voortgang van de projecten, duurzaamheid, het beperken van de collectieve lastendruk en een besparing op personele kosten.

Op weg naar een sluitende begroting
Door de korte periode die ligt tussen de bekendmaking van de nieuwe cijfers door het rijk en het aanbieden van de Voorjaarsnota is het niet mogelijk om een volledig sluitende meerjarenraming te presenteren. Na september is er definitief duidelijkheid over de budgettaire positie van de gemeente. Naast kleine bezuinigingen als energiebesparing en besparing op kosten voor de gemeentelijke berichtgeving, stelt het college voor om voor wettelijke taken niet meer middelen beschikbaar te stellen dan het rijk overhevelt aan de gemeente. Daarnaast wil zij onder andere loon- en prijscompensaties verwijderen uit de begroting en een deel van het gemeentelijk gebouwenbezit afstoten. De voorgestelde maatregelen leveren in 2013 circa 2,2 miljoen euro op. Zonodig komt het college bij de begroting met nadere voorstellen.

Raadsvergadering
Op 16 juni 2009 bespreekt de gemeenteraad de voorjaarsnota in eerste termijn tijdens een openbare raadsvergadering. Deze begint om 20.00 uur. De vergadering wordt voortgezet donderdag 18 juni 2009 om 16.00 uur. De vergaderingen vinden plaats in de Mathildezaal van het gemeentehuis, Soestdijkseweg Zuid 173 in Bilthoven.

Meer informatie
Voor meer informatie over de begrotingspositie 2009 van de Provincie Utrecht zie de Nota Begrotingspositie 2009 van de Provincie Utrecht.

Voor vragen over het persbericht kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Wendy Verdenius, telefoon (030) 228 94 30

De Bilt, 2 juni 2009