ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: "Wij volgen afspraken uit sociaal akkoord"

In verschillende kranten (onder andere Nederlands Dagblad, 2 juni 2009) is afgelopen week een bericht verschenen waarin wordt geschreven dat de vakbonden zich fel verzetten tegen een verhoging van de pensioenpremie. Als gevolg hiervan zouden de lopende cao-onderhandelingen, voor onder andere gemeenten en provincies, zwaar onder druk staan.

Volgens Ruud Kuin, als bestuurder van ABVAKABO FNV betrokken bij de cao gemeenten, hebben de vakbonden geen bezwaar tegen de tijdelijke verhoging van de pensioenpremies. "Waar wij problemen mee hebben is als de werkgevers straks proberen om de verhoging van de pensioenlasten volledig op het bordje van de werknemers te leggen. Dat vinden we onacceptabel."

Daarnaast zien de werkgevers, zo staat geschreven, als gevolg van de verhoging van de pensioenpremie geen ruimte meer voor een loonsverhoging voor gemeente- of provincieambtenaren. Kuin: "Maar ook het gemeentefonds en het provinciefonds kennen koopkrachtbehoud, waarom zou dat dan niet voor ambtenaren gelden? Bovendien volgen wij in deze onderhandelingen het Sociaal Akkoord. Dat betekent dat werkzekerheid en koopkrachtbehoud voor ons voorop staan."

Werkgevers maken de onderhandelingen buiten de crisis om extra zwaar, zo vindt Kuin, door de koppeling te leggen tussen de pensioenproblematiek en een loonstijging. "Maar vooralsnog gaan de onderhandelingen verder. De VNG heeft aangegeven dat over alles onderhandelt kan worden. De conclusie van ABVAKABO FNV is dat de nullijn is losgelaten, dus we kunnen praten over de lonen."