KNWV

Bezwaar tegen uitbreiding spitssluiting

vrijdag 5 juni 2009

Het Watersportverbond heeft bij de provincie Zuid-Holland bezwaar aangetekend tegen de instelling en uitbreiding van de spitssluiting van de Koudekerkse brug en de bruggen over de Delftse Schie, het Rijn-Schiekanaal en de Haagse Trekvliet.

De provincie Zuid-Holland heeft zonder enig overleg bij bovenstaande bruggen per 1 mei van 15.30 uur tot 18.30 uur spitssluiting ingesteld. Het Rijn-Schiekanaal is een BRTN route waar de bruggen continue bediend zouden moeten worden.

Aan en dichtbij het Rijn-Schiekanaal en de Haagse Trekvliet ligt een aantal van onze aangesloten verenigingen die deze wateren als
uitvalsweg gebruiken. De leden van deze verenigingen worden ernstig in hun bewegingsvrijheid beperkt. Bovendien mag de pleziervaart niet meeliften met de beroepsvaart voor wie wel bediend wordt. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren wanneer er boten voor de brug liggen te wachten. Goede wachtplaatsen zijn niet overal aanwezig.

De Koudekerksebrug in de Oude Rijn tussen Leiden en Alphen aan den Rijn is bovendien onderdeel van de Staande Mastroute. Een lange sluiting in een doorgaande route is een ernstige belemmering voor de scheepvaart.