Gemeente Zijpe


2009-06-05 Leerlingen St. Jozefschool t Zand winnaars ontwerpwedstrijd Foto bij art. Winnaar ontwerpwedstrijd.JPG

In de Noord duinen bij Groote Keeten, op het militair schietterrein Botgat komt een nieuwe uitkijktoren. Deze is ontworpen door basisschoolleerlingen Julia, Claudia, Dionne en Maureen van de St. Jozefschool in t Zand.

Op deze plek worden aan de zeezijde duinen versterkt, wat extra kansen biedt om nieuwe natuur te ontwikkelen waarin ook gerecreëerd kan worden. Speciaal voor de kust- en natuurliefhebbers plaatst de provincie Noord-Holland in samenwerking met natuurbeheerder Landschap Noord-Holland een nieuwe uitkijktoren, zodat iedereen kan genieten van uitzicht op dit mooie stukje natuur.

Ontwerpwedstrijd

Tot 30 april konden leerlingen van groep en zes en zeven van de basisscholen in de Kop van Noord-Holland meedoen aan een ontwerpwedstrijd voor deze nieuwe uitkijktoren. Directeur van Landschap Noord-Holland én juryvoorzitter Jan Kuiper noemde de kwaliteit van de 26 inzendingen verrassend hoog. De kinderen hebben veel tijd gestoken in het bouwen van maquettes, met aandacht voor details, zoals verrekijkers en vogelhuisjes.

Op 5 juni werd het beste ontwerp voor de uitkijktoren gekozen, namelijk dat van Julia, Claudia, Dionne en Maureen van de St. Jozefschool in t Zand. De jury vond het ontwerp praktisch, functioneel, goed doordacht en roemde de mooie balustrade. Ook sprak de ronde constructie hen aan, omdat het past op de ronde startbaan van Botgat.

Het is de bedoeling dat in december de uitkijktoren af is. Er komt een speciaal pad heen, zodat wandelaars de nieuwe uitkijktoren gemakkelijk kunnen bereiken.

winnend ontwerp voor de uitkijktoren