Leefbaar Rotterdam


vrijdag, juni 05, 2009

Stadsbestuur: geen mening over strafmaat

Het plegen van extreem excessief geweld komt je in Rotterdam op 220 uur werkstraf te staan. Dat is de rechtspraak in onze stad. En omdat dit over een uitspraak van een rechter gaat, moet je hier geen oordeel over hebben. Dat is wat het stadsbestuur laat weten in reactie op vragen van Marco Pastors.

Lichte straf voor zwaar delict
Een veroordeling in april 2009 van een man die herhaaldelijk mensen had gebeten met blijvend letsel tot gevolg, was voor Leefbaar Rotterdam aanleiding om vragen aan het stadsbestuur te stellen. Deze man werd veroordeeld tot 220 uur werkstraf, terwijl de rechter tegelijkertijd vond dat het om extreem excessief geweld ging. Leefbaar Rotterdam vindt dat dit soort agressief en gewelddadig gedrag streng bestraft zou moeten worden. Een gevangenisstraf dus.

Het stadsbestuur gaf in zijn reactie aan niet verbaasd te zijn over de hoogte van de straf. Ook vindt het stadsbestuur dat het niet aan hen is om het optreden van de rechterlijke macht te beoordelen. Deze redenering begint zo langzamerhand gelukkig uitgestorven te raken, maar de PvdA-burgemeester en wethouders in Rotterdam hebben nog steeds niet in de gaten dat de wereld verandert.

Hoge Raad
De president van de Hoge Raad, Geert Corstens, liet deze week weten dat hij zich zorgen maakt over de openlijke kritiek van politici op rechters. Volgens hem kan dit leiden tot een ondermijning van het gezag van rechters en tot een vermindering van het vertrouwen in de rechtsstaat.

Volgens Leefbaar Rotterdam is het tegenovergestelde het geval. Vanwege de manier waarop recht wordt gesproken, verliezen rechters aan respect en waardering in de samenleving. Een normaal functionerend rechterlijk apparaat zou zich dit aantrekken en met betere straffen komen. Helaas komen rechters niet verder dan wijzen naar anderen.

Scheiding der machten
Sommige politici vinden het lastig om kritiek te hebben op rechters. Zij schermen vaak met de scheiding der machten: de wetgevende (tweede kamer of gemeenteraad), uitvoerende (kabinet of stadsbestuur) en rechterlijke macht handelen zelfstandig. Leefbaar Rotterdam vindt de scheiding der machten net zo belangrijk, maar dit betekent natuurlijk niet dat kritiek verboden is.

Kritiek is nodig
Omdat rechters niet uit zichzelf verbeteringen aandragen, is het des te belangrijker dat de rechtspraak kritisch gevolgd wordt. Ook door politici. Want als iedereen zijn mond zou houden, zou er nooit iets veranderen. En dat kan de rechterlijke macht wel comfortabel vinden, maar het is niet goed.

Klik hier voor de vragen van Marco Pastors en de beantwoording van het stadsbestuur.