Gemeente Soest

.

Van Weedestraat stapsgewijs afsluiten en opwaarderen

05 juni

Soest wil in de Van Weedestraat (tussen de rotonde Burg. Grothestraat en de kruising Stadhouderslaan) een sfeervolle en levendige autovrije winkelpromenade creëren met pleinen aan beide uiteinden. Daarbij hoort wel het omleiden van verkeer, realiseren van genoeg parkeerruimte en waarborgen van de bereikbaarheid van achterterreinen.

Het college van Soest heeft besloten om de afsluiting voor verkeer stapsgewijs uit te voeren. Vanaf november 2012 wordt het genoemde deel van de straat volledig afgesloten voor autoverkeer. Voor die tijd vindt er al een aanpassing plaats door éénrichtingverkeer in te stellen en de straat af te sluiten op donderdag en zaterdag. Donderdag vanwege de markt en zaterdag omdat dit een populaire winkeldag is.

Het voorstel om eerst éénrichtingverkeer in te stellen is eerder geopperd door bewoners en winkeliers. Ook tijdens een vergadering van de Winkelkring Van Weedestraat is dit besproken met zowel leden als niet-leden van de Winkelkring.

Daarnaast scharen de Soester Zakenkring en het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel zich achter een overgangsperiode met éénrichtingverkeer. Het college heeft daarom besloten om deze werkwijze te volgen. Dit geeft zowel winkeliers als inwoners de gelegenheid om te wennen aan de veranderende omgeving en de nieuwe `Winkelpromenade Soestdijk'.

Planning

Op dit moment wordt er gewerkt aan een ontwikkelingsplan. Eind dit jaar vindt hierover inspraak plaats en gelijktijdig vindt de inspraakprocedure voor het verkeersbesluit plaats. Als de raad het ontwikkelingsplan eind 2009 goedkeurt, dan kan begin 2010 worden begonnen met het aanpassen van de hoofdwegenstructuur zodat het verkeer kan worden omgeleid.

Als de procedure voorspoedig verloopt, kan mogelijk eind 2010, na herinrichting van de openbare ruimte éénrichtingverkeer worden ingesteld tot november 2012.