FloraHolland


FPC Alstroemeria

FLORAHOLLAND (5 juni 2009) - FPC Alstroemeria vergaderde 28 mei jl. R. van Ruiten heeft een toelichting verzorgd over veilschema 7 klokken vestiging Rijnsburg. De reconstructie van de mijnzaal is de aanleiding voor een wijziging van het veilschema. Er is een concept veilschema gepresenteerd. De komende tijd zal dit bij verschillende productgroepen en kopers toegelicht worden. Het nieuwe veilschema, waarbij op 2 klokken via beelden geveild wordt, zal eind 2009 / begin 2010 ingevoerd worden.

A. Troost geeft een toelichting over de concerncontrole bij Alstroemeria. Het beleid is gericht op verbeteren van de betrouwbaarheid van de informatie. Er volgt een discussie over de gewichtscontroles, de FPC-leden vinden deze te strikt en de toegestane meetcorrectie niet werkbaar. A. Troost geeft aan dat gewicht een objectieve waarneming is en door de handel wordt het niet geaccepteerd wanneer dit niet juist is. De FPC is nog steeds van mening dat ook op de rijpte gelet moet worden door de veiling. Met name te groene partijen waar nu rijpheidscode 23 bij staat moeten gecorrigeerd worden, zo is het advies. De veilblokken zijn op de exportveilingen verschillend ingericht. Lengte 60-65 A1 kwaliteit wordt op vestiging Naaldwijk erdoor heen geveild, op vestiging Aalsmeer is het een apart veilblok met alle kwaliteiten van 60 cm. De FPC adviseert om de veilblokken te synchroniseren.

R. van Slageren heeft de marktontwikkelingen toegelicht. Rond Moederdag heeft er een grote order plaatsgevonden bij een supermarkt. Een gedeelte van het aanbod is niet verkocht. Dit komt waarschijnlijk door naamsonbekendheid. De FPC-leden hebben gediscussieerd over de mogelijkheden om meer naamsbekendheid te krijgen. De komende tijd zullen de ideeën uitgewerkt en opgepakt worden.

De volgende vergadering vindt plaats op 5 november.