Gemeente Zoetermeer

Museum, filmhuis en Historisch Genootschap onder één dak haalbaar

Bruisend cultureel centrum voor Zoetermeer weer stap dichterbij

De plannen voor gezamenlijke nieuwe plek voor het stadsmuseum, filmhuis, historisch genootschap en een horecagelegenheid zijn haalbaar. Dat blijkt uit een second opinion onderzoek naar het eerder opgestelde bedrijfsplan voor dit nieuwe Stadsmuseum Plus. Daarmee komt, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, een bruisend cultureel hart in het centrum van Zoetermeer weer een stap dichterbij. Het college wil dan ook graag starten met het opstellen van een Voorlopig Ontwerp (VO) en uiteindelijk een definitief ontwerp voor het stadsmuseum Plus en vraagt de raad hiervoor 450.000 euro. Naar verwachting zal de gemeenteraad zich op 6 juli uitspreken over de second opinion en het geld voor de ontwerpen.

Â

In opdracht van de gemeenteraad liet de gemeente al eerder een bedrijfsplan opstellen voor de realisatie van het Stadsmuseum Plus op het Nicolaasplein in Zoetermeer. Tweede opdracht was dit bedrijfsplan ook te laten toetsen door een onafhankelijk bureau in een zogenaamde second opinion. Deze heeft inmiddels plaatsgevonden en de resultaten zijn positief. Wethouder Smit: â We weten nu dat het bedrijfsplan haalbaar is. De programmering, organisatie het gebouw en de financiën kloppen allemaal. Wel kregen we de aanbeveling mee ons met het museum als groeistad echt te richten op de moderne geschiedenis, passend bij een newtown als Zoetermeer. Ook moet er een architect aan het werk voor een aantrekkelijk ontwerp. Daarom vragen we nu aan de gemeenteraad geld om te kunnen starten met het voorlopig ontwerp.â

Â

Het nieuwe gebouw voor het stadsmuseum, filmhuis Cine Utopia en Historisch Genootschap heeft een oppervlak van 3000 m2 en bestaat uit vier lagen. Daarnaast komt er een ondergrondse parkeergarage met 120 parkeerplaatsen. Het stadsmuseum zal zich op interactieve wijze gaan richten op de moderne geschiedenis van de stad en andere newtowns als Zoetermeer. Voor het filmhuis zijn twee zalen gereserveerd en naast de filmhuisfunctie kunnen er ook thema-avonden worden georganiseerd. Het Historisch Genootschap krijgt specifieke ruimte tot de beschikking en zal ook aandacht besteden aan de newtown geschiedenis vanaf 1962. Over de verhuizing van het historisch genootschap moeten de leden zich nog wel uitspreken. Ook komt er een horecavoorziening in het gebouw.

Â

Achtergrond

In het collegeprogramma staat dat in Zoetermeer een bruisend stadscentrum hoort. Zowel de Dorpsstraat als het Stadshart zijn geliefde en druk bezochte gebieden in het centrum. Er ontbreekt op dit moment een goede en aantrekkelijke verbinding tussen deze twee gebieden. Al enkele jaren wordt gesproken over een aantrekkelijke wandelroute die de gebieden met elkaar verbindt. De route gaat vanaf de Leidse Wallen, het Nicolaasplein naar de Markt, het Zuidwaarts en het Stadhuisplein. Daarnaast wil het gemeentebestuur deze verbinding versterken met het bouwen van een nieuw stadsmuseum in combinatie met woningen, detailhandel en horeca in het gebied. Op deze manier kan er een levendig en cultureel aantrekkelijk geheel ontstaan. Al eerder stelde de gemeenteraad hiervoor een definitief ontwerp vast.