CDA

Sterk: Gastouderopvang moet toegankelijk blijven

Deze week werd een wijziging van het stelsel van gastouderopvang in de Kamer besproken. De wijziging was nodig omdat het stelsel financieel onhoudbaar bleek op de lange termijn. Ook was er sprake van misbruik en fraude. Voor het CDA zijn de uitgangspunten hetzelfde gebleven: keuzevrijheid voor ouders, een bevordering van arbeidsparticipatie, en kwaliteit moet op een goede manier geborgd zijn.

CDA-kamerlid Mirjam Sterk is vrij kritisch over het wetvoorstel. âGastouderopvang vormt een belangrijk onderdeel van de kinderopvang. Het is kleinschaliger en flexibeler, en voor sommige kinderen een geschiktere opvang de de kinderopvang. Voor ouders die in buitengebieden wonen of wisselende werktijden hebben voorziet gastouderopvang in een grote behoefte.â Volgens Sterk is het dan ook van groot belang om de toegankelijkheid van gastouderopvang te blijven waarborgen.

Sterk vindt dat je moet oppassen met al teveel deskundigheidseisen stellen aan gastouders, zoals de staatssecretaris wil. âMet een EHBO-diploma, ervaring met kinderen en een verklaring Goed Gedrag kom je wat ons betreft al ver genoeg. Voor mensen die al gastouder zijn, moet er bovendien een laagdrempelige overgangsregeling zijn. Ook moet er flink vaart gezet worden achter de registratie, anders hebben we straks een groot probleem met gastouders die opeens niet meer gecertificeerd zijnâ, aldus Sterk. Daarvoor bleek breed draagvlak in de Kamer. Ze vond ook dat de staatssecretaris duidelijker moest zijn over de kosten die gastouders te wachten staan wanneer ze zich willen registreren. âDat moet wel in verhouding staan tot de opbrengsten van gastouderschap.â Over een half jaar moet de staatssecretaris de regeling goed evalueren, en eventueel passende maatregelen nemen en naar de Kamer sturen, vindt Sterk. âWe moeten de vinger aan de pols kunnen houden bij deze wet om de gastouders te behouden.â
---