Vreewijk aan de slag met laaggeletterdheid

04/06/2009 17:22

Stichting Lezen & Schrijven

Op woensdag 3 juni 2009 vond onder grote belangstelling de startbijeenkomst 'Taal maakt rijk in Vreewijk' plaats in buurthuis De Klup. Vreewijk is de eerste buurt die in het kader van het landelijke project Taal in de buurt, een bijeenkomst heeft georganiseerd om een buurtalliantie tegen laaggeletterdheid aan te gaan. Verschillende vertegenwoordigers van organisaties uit de wijk, waaronder het Juridisch Loket, kinderopvang en een woningcorporatie, waren gisteren aanwezig en maakten afspraken om het probleem gezamenlijk aan te pakken. In 2009 wordt in vijftien wijken in Nederland gestart met het project Taal in de buurt, ontwikkeld door Stichting Lezen & Schrijven.

"Wat een eye opener, deze bijeenkomst", zegt een medewerker van woningcorporatie Com.wonen na afloop. Het programma bracht de verschillende kanten van laaggeletterdheid aan het licht: het taboe, de aanpak van laaggeletterdheid onder zowel jongeren als ouderen en de rol van de verschillende organisaties in de buurt. Er was herkenning en verbazing bij de aanwezigen. Een vertegenwoordigster van de bewonersorganisatie Vreewijk vertelt: "Mijn buurvrouw heeft veel moeite met lezen en schrijven. Toen zij aan een baliemedewerker aangaf niet te begrijpen wat er in een brief stond, werd zij weggestuurd zonder uitleg. De tranen stroomden over haar wangen: zo kleinerend".

De persoonlijke verhalen van Alfabetiseringsambassadeurs (ex-laaggeletterden) Adrie en Jo, de presentatie van het taalaanbod van Zadkine Educatie en de bibliotheek en de presentatie over laaggeletterdheid door Stichting Lezen & Schrijven maakten indruk. De aanwezige vertegenwoordigers van bewonersorganisaties, woningcorporaties, ouderenwerk, het Juridisch Loket, kinderopvang, deelgemeente en andere instellingen waren het er over eens: door krachten te bundelen in de wijk kunnen mensen van dichtbij geholpen worden met hun lees- en schrijfproblemen. Woningcorporatie Com.wonen wil bijvoorbeeld bijdragen door haar medewerkers in de wijk bewust te maken van laaggeletterdheid, zodat zij laaggeletterden kunnen herkennen en doorverwijzen naar een cursus. Kinderopvangorganisatie Kinderdam wil het belang van taal meer in hun programma voor buitenschoolse opvang

opnemen. Ook een aantal basisscholen en VO-scholen gaven aan verder na te willen denken over hun rol in de aanpak. "Dit prachtige tuindorp op Zuid is de plek waar een project als dit grote kans van slagen heeft omdat er veel saamhorigheid en betrokkenheid is in de buurt", aldus Martine van der Pluijm van Stichting Lezen & Schrijven.