Waterschap Rivierenland

Informatie vergunningen en meldingen vereenvoudigd

Sinds vandaag kunnen burgers en bedrijven eenvoudiger te weten komen of ze een vergunning nodig hebben van het waterschap voor een (bouw)activiteit of dat een eenvoudiger melding voldoende is. De informatie die hierover op de website staat is eenvoudiger, korter en publieksvriendelijker gemaakt. Bovendien zijn tekeningen toegevoegd die verduidelijken wat precies wordt bedoeld.

In principe zijn activiteiten (zoals bouwen, graven, afrasteringen plaatsen, enz.) nabij watergangen en waterkeringen verboden. Soms geldt het ook voor activiteiten op grotere afstand van watergangen. Bijvoorbeeld voor de aanleg van parkeerterreinen of andere grote oppervlaktes verharding, omdat hier vandaan heel veel regenwater in een watergang terechtkomt.
Het waterschap kan die activiteiten verbieden op grond van de Keur (een set regels van het waterschap ter bescherming van dijken en watergangen). Onder bepaalde voorwaarden staat het waterschap een aantal activiteiten toch toe. Bewoners of bedrijven kunnen hiervoor een vergunning aanvragen. Voor veel voorkomende situaties kan zelfs worden volstaan met een melding. De procedure voor een melding is eenvoudiger en sneller dan voor een vergunning en is bovendien kosteloos. In totaal kent het waterschap veertien veel voorkomende activiteiten waarin zo'n melding voldoende kan zijn.

Dit is de eerste fase van het toegankelijker maken van alle informatie op de website over het aanvragen van vergunningen bij het waterschap. Eind van dit jaar, wanneer de nieuwe Waterwet in werking treedt, zal het waterschap ook de informatie over de overige vergunningen aanpassen en vereenvoudigen. Het gaat dan onder andere om vergunningen in het kader van de WVO (Wet verontreiniging oppervlaktewater) en om grondwateronttrekkingen.