RTL Group

RTL 7 versterkt met UEFA Europa League

RTL 7 bezit de komende drie jaar de uitzendrechten in Nederland van de UEFA Europa League, de opvolger van de huidige UEFA Cup. De op mannen gerichte zender van RTL Nederland start na de zomer met de eerste uitzendingen van dit historische maar ook vernieuwde Europese voetbaltoernooi.

Peter Lubbers, programmadirecteur RTL 7: "Het komend seizoen bestaat het pakket voetbal van RTL 7 uit de UEFA Europa League, de KNVB Beker, de Jupiler League en Jong Oranje. Daarmee zijn we de tweede voetbalzender van Nederland. Het toernooi heeft een historie waarin Nederlandse clubs goed vertegenwoordigd zijn en laat een grote en stabiele kijkersgroep zien. Er wordt nu vaker gespeeld dus de fans kunnen intensiever Europees voetbal beleven. Ook de manier waarop de wedstrijden in beeld worden gebracht, wordt naar een hoger niveau getild. Voor RTL 7 genoeg redenen om graag in te stappen.

In de vernieuwde opzet gaat het toernooi met 48 teams van start, die verdeeld worden over 12 groepen en onderling zowel 'thuis' als 'uit' tegen elkaar uitkomen. Van elke groep gaan de beste twee clubs door naar de knock out-fase, samen met acht afvallers van de UEFA Champions League (samen in totaal 32). Vervolgens wordt in vier speelrondes ('uit' en 'thuis') naar de finale toegewerkt. Het hele toernooi levert hiermee in totaal 15 speelweken op.

De afgelopen jaren trok een UEFA Cup-wedstrijd waar een Nederlands team een deelnam gemiddeld tussen de 1,2 en 1,4 miljoen kijkers, met uitschieters naar 2,3 miljoen (Ajax - Olympique Marseille afgelopen seizoen), 1,9 miljoen (PSV - Tottenham Hotspur in 2007/2008) en 1,9 miljoen (Werder Bremen - AZ in 2006/2007). De finale kwam vorig jaar uit op 1,5 miljoen kijkers.

Sinds het seizoen 2004/2005 namen Ajax, FC Twente, NEC, sc Heerenveen, PSV, Feyenoord en AZ deel aan de UEFA Cup, maar ook buitenlandse topclubs zoals AC Milan, Valencia, Tottenham Hotspur, Bayern München en Lazio Rome. De Nederlandse clubs wisten de afgelopen jaren bijna altijd de groepsfase te overleven. Het afgelopen seizoen bereikten FC Twente, NEC en Ajax alledrie de laatste 16. PSV en AZ konden voorgaande jaren zelfs doorstoten naar de kwart- en halve finales.
---

Noot aan de redactie: Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Jaap Paulsen, RTL Nederland, via tel: 035 6718879 of jaap.paulsen@rtl.nl. U kunt daarnaast ook onze website www.pressroomrtlnederland.nl bezoeken.