NIOD


2.6.2009
Europese huwelijken in Nederlands-Indië bestudeerd met behulp van egodocumenten

In Nederlands-Indië werkten mannen en vrouwen samen aan de koloniale onderneming. Zowel de zichtbaarheid van Europese mannen en vrouwen als de mate waarin het koloniale huishouden publiek was, had als gevolg dat de rol van huwelijken in de kolonie een veel bredere betekenis had dan in het moederland. Eveline Buchheim komt tot deze conclusie in haar proefschrift Passie en missie. Huwelijken van Europeanen in Nederlands-Indië en Indonesië 1920-1958.

In het promotieonderzoek analyseert Buchheim de vraag hoe huwelijken van Europeanen in Nederlands-Indië en Indonesië tussen 1920 en 1958 waren vervlochten met het koloniale bestel. Ze concludeert dat in Nederlands-Indië de samenhang tussen huwelijken en het bestel altijd aanwezig was. Koloniale ideologieën drongen op talloze manieren het dagelijks leven binnen.

Passie en missie is voornamelijk gebaseerd op persoonlijke documenten. Deze aanpak in relatie tot het onderzoek naar huwelijken, intimiteit en familie in een koloniale context is gedeeltelijk nog onontgonnen terrein. Het gebruik van persoonlijk materiaal vormt een belangrijke aanvulling op informatie uit koloniale archieven en door het koloniale discours geïnspireerde teksten.