VVD


2-6-2009

Van Baalen (VVD) en Leers (CDA) sluiten `Pact van Maastricht'

VVD-Tweede-Kamerlid en lijsttrekker Europa Hans van Baalen en CDA-burgemeester Gerd Leers hebben vanochtend gesproken over de negatieve gevolgen van het Nederlandse softdrugsbeleid en de daarmee samenhangende overlast.

Met name in Limburg zijn de problemen extra groot omdat er op grote schaal drugstoerisme plaatsvindt vanuit Duitsland en België en drugsrunners vanuit de rest van Nederland daarop inspelen. Het romantische idee achter het Nederlandse gedoogbeleid is zo langzamerhand achterhaald. Burgemeester Leers heeft met collega's uit Limburg het plan gelanceerd om een pasjessysteem voor coffeeshops te introduceren, waardoor coffeeshops besloten inrichtingen worden. Dit haalt het softdrugsbeleid uit de schemerzone. Het systeem van Leers zou als proefproject kunnen dienen voor geheel Nederland.

Van Baalen en Leers hebben symbolisch het 'Pact van Maastricht' gesloten. Van Baalen zal zich in het Europees Parlement hard maken voor steun van het project van burgemeester Leers. Als het EP erkent dat het registratiesysteem binnen de Europese wetgeving past, staat niets dit systeem meer in de weg. Tevens zal Van Baalen Leers, vanuit nu nog de Tweede Kamer, steunen voor meer geld, handhaving en dus meer politie. Burgemeester Leers ondersteunt Van Baalens' kandidatuur voor het Europees Parlement van harte: "Van Baalen is een markant politicus die dingen voor elkaar krijgt. Dat hebben we in Europa nodig en daarom steun ik hem."

Na de openbare mediagesprekken van Van Baalen met Henk Krol, hoofdredacteur van de GayKrant, en burgemeester Gerd Leers van Maastricht, vindt het eerstvolgende gesprek van dit drieluik plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam met Guy Verhofstadt, oud-premier en huidige lijsttrekker van de VLD in België bij de Europese verkiezingen.

Ontmoeting Van Baalen - Verhofstadt, 15u00 d.d. woensdag 03 juni 2009.

Locatie: Ingang Aula, Campus Woudestein, Erasmus Universiteit, Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam.