Gemeente Ede

Nummer 100 / Ede, 2 juni 2009

Duurzaamheid leidend bij aanbesteding
Ede gaat vanaf 2011 biogas produceren uit GFT-afval

Vanaf 2011 zal al het GFT-afval uit Ede worden vergist tot biogas. Deze verwerkingsmethode levert een belangrijke milieuwinst op in vergelijking met composteren, de huidige verwerkingsmethode. De verwerking wordt niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper. De verwerking van het GFT-afval is door regio de Vallei, waar Ede deel van uit maakt, gegund aan de VAR in Voorst.

Bij de aanbesteding is een unieke procedure gevolgd. Niet alleen de prijs, maar ook duurzaamheid is leidend geweest. Duurzaamheid heeft voor 60% meegeteld in de keuze voor de verwerker. Van de vier inschrijvers heeft de VAR in Voorst de verwerking gegund gekregen, omdat zij de beste combinatie prijs - duurzaamheid hebben aangeboden.

Minder broeikasgassen
Het GFT-afval wordt vanaf 2011 vergist tot biogas. Hierdoor komen veel minder broeikasgassen in de lucht. Het biogas wordt namelijk opgevangen en een warmtekrachtkoppeling (WKK) zet het biogas vervolgens om in warmte en groene stroom. De warmte wordt toegepast om de temperatuur van de vergistingsinstallatie (55°C) op peil te houden. De stroom wordt gebruikt voor de installatie zelf en de rest wordt geleverd aan het openbare stroomnet; ruim voldoende om 4000 huishoudens van hun jaarlijkse elektriciteitsbehoefte te voorzien. De biologische restproducten worden in de composteerinstallatie alsnog omgezet in schone compost.

---